AXA IM: Hogere importheffingen China treffen ook omliggende lande

Hogere en langdurige Amerikaanse importheffingen op Chinese goederen treffen uiteindelijk ook landen als Japan, Korea en Taiwan en zelfs de VS. Op termijn verzwakken deze heffingen de gehele mondiale productieketen. Dat schrijven senior econoom Aidan Yao en econoom Emerging Asia Shirley Shen van vermogensbeheerder AXA IM.

China is veelal verantwoordelijk voor de assemblage van het eindproduct voor export naar de VS, maar verdient daar niet als enige aan. Japan, Korea en Taiwan leveren China halffabrikaten voor die export. Ook Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en zelfs de Verenigde Staten nemen deel aan deze wereldwijde productieketen. Veertig procent van de waarde van elektronica en 30% van de waarde van machines voor de Chinese export, wordt buiten China toegevoegd.

Een teruggang in de Chinese export naar de VS door importheffingen, betekent ook dat de Chinese import van componenten uit ander landen afneemt, hetgeen een negatieve invloed heeft op deze internationale productieketen. Veel productiebedrijven in China zijn bovendien in buitenlandse handen, waardoor hun winsten in het buitenland worden gerealiseerd.

De schade van heffingen wordt dus verspreid over meer landen dan alleen China. Daar staat tegenover dat een langdurige handelsoorlog de positie van China in de handelsketen kan verzwakken, omdat bedrijven ervoor kunnen kiezen de productie wegens de handelsbeperkingen weg te halen uit China. Dat zou buitenlandse investeringen in China belemmeren en werkeloosheid verhogen. Het kwantificeren van deze globale effecten is echter niet eenvoudig door de onzekerheid over hoe het handelsconflict zich ontwikkelt, maar ook omdat het gedrag van wereldwijde producenten vooraf moeilijk is te voorspellen.

De economen stellen dat de impact van de eerste ronde aan importheffingen van 50 miljard dollar op Chinese goederen ‘beheersbaar is’. Een langdurige handelsoorlog of een verhoging van de heffingen naar 250 miljard dollar op goederen, waarmee de Amerikaanse President Trump dreigt, remt de groei van het Chinese BNP met een half procentpunt. Importheffingen op goederen ter waarde van 500 miljard dollar zouden de groei van het Chinese BNP met 0,8 procentpunt drukken, zo schetsen de economen.

Een lichtpuntje is volgens de AXA -economen de goedkope yuan. “De zwakkere munt kan China steunen de handelsoorlog te weerstaan”, schrijven Yao en Shen. “De recente waardevermindering van de yuan kan de exportgroei met 3,3% stimuleren, hetgeen het effect van de Amerikaanse importheffingen ter waarde van 250 miljard dollar kan compenseren.”