Northern Trust: Overwogen in high yield

De fundamenten onder de high yield-markt zullen dit en volgend jaar verder verbeteren. Dat stelt Jim McDonald, Chief Investment Strategist van vermogensbeheerder Northern Trust . Het gemiddelde rendement is nu 6,3%, en McDonald verwacht dat het rendement over de komende twaalf maanden daar niet ver van af zal liggen.

‘Vergeleken met wereldwijde aandelen vinden we de risico/rendementsverhouding gunstig en blijven we overwogen in deze beleggingscategorie’, aldus de strateeg.

Een van de belangrijkste argumenten is dat de piek in wanbetalingen in zowel de grondstoffen- als de retailmarkt achter de rug lijkt. Het aantal ‘defaults’ in de grondstoffensector bereikte een hoogtepunt in 2016 en 2017, in de winkelsector is de cyclus bijna voltooid. Het gevolg is een dalend aantal wanbetalingen in de high yield-markt. Moody’s gaat uit van een default rate van 2,8% in 2018. McDonald acht het waarschijnlijk dat het percentage nog verder daalt in 2019.

Mede om deze reden is de kredietstatus (credit rating) van veel high yield-obligaties de afgelopen jaren verhoogd. Koersen worden nog eens extra gesteund door de verwachting dat er in de tweede helft van dit jaar minder emissies zullen plaatsvinden terwijl de vraag sterk blijft .

Northern Trust houdt vast aan het scenario van ‘stuckflation’, ofwel een hardnekkig lage inflatie, waardoor de renteverhogingen door de Fed ook beperkt zullen blijven. Northern Trust heeft de blootstelling aan vastrentende waarden (zowel investment grade bedrijfsobligaties als high yield) dit jaar verhoogd en die aan obligaties die beschermen tegen een oplopende inflatie (door een rentevergoeding die meebeweegt) verlaagd.