LGIM: Adios Mexico

Vermogensbeheerder Legal & General Investment Management (LGIM) schroeft de ‘tactische posities’ in Mexicaanse aandelen terug. Verschillende factoren die Mexicaanse aandelen op korte termijn interessant maakten voor beleggers, zijn uitgewerkt. In de analyse ‘Adios Mexico – for now’ geeft assetallocatie-specialist Aimee Bowkett van LGIM haar overwegingen.

In maart van dit jaar besloot LGIM juist in Mexicaanse aandelen te stappen, na ‘overdreven’ koersdalingen. Het land liet destijds een sterke productiestijging zien. Bovendien vorderde de veiling van Mexicaanse olievelden goed en wist staatsoliebedrijf PEMEX weer winst te generen. Het begrotingstekort van Mexico daalde van 4,6% van het BNP in 2014 naar 1,1% in 2018. De Amerikaanse president Trump zette tevens een streep door de importtarieven op staal en aluminium uit Mexico.

LGIM profiteerde door in te stappen in een tijd waarin beleggers Mexicaanse aandelen verkochten door onzekerheid over het handelsverdrag NAFTA, de presidentsverkiezingen en economische tegenwind. LGIM achtte de onzekerheid echter overdreven en voorzag een inhaalslag van Mexicaanse aandelen die zich inmiddels heeft voltrokken.

Ondanks een positieve middellange termijnvisie op Mexicaanse aandelen en de goedkope munt (die volgens LGIM nog steeds 10% te goedkoop is), maakt de vermogensbeheerder nu een terugtrekkende beweging. De factoren die de Mexicaanse markt eerder dit jaar op korte termijn interessant maakten, spelen niet meer. Voor de middellange termijn blijft LGIM positief over Mexicaanse aandelen.