Newton IM: Focus op dividend gaat weer lonen

Aandelenbeleggers zullen hun keuzes de komende jaren weer moeten laten bepalen door het dividend dat bedrijven uitkeren, al heeft deze strategie recent relatief slecht gepresteerd. Dat stelt Nick Clay, portfoliomanager bij vermogensbeheerder Newton IM (onderdeel van BNY Mellon IM). Door de toegenomen volatiliteit op de markten worden aandelen die direct inkomen genereren aantrekkelijker.

De afgelopen drie jaar hebben wereldwijde aandelenkoersen, ondanks de toenemende macro-economische en politieke tegenwind, hun opmars voortgezet en bleef de volatiliteit laag. De volatiliteit is nu echter teruggekeerd op de financiële markten, en beleggers houden steeds meer rekening met het einde van de huidige economische cyclus. Volgens Clay moeten beleggers hun aandacht daarom verleggen naar dividendaandelen zodat ze tijdens volatiele markten verzekerd zijn van een constante inkomensstroom.

Op de lange termijn levert dividend namelijk een hoger rendement op dan de koersstijging van de index. Over de afgelopen 50 jaar was dividend in de zeven grootste financiële markten van de wereld dan ook goed voor het grootste deel van het aandelenrendement.

De afgelopen drie jaar heeft dividend echter als enige van acht gerichte beleggingsstrategieën (grootte, waarde, volatiliteit, kwaliteit, groei, momentum, winstgevendheid) een lager rendement geleverd dan de marktindex. Desondanks is Newton ervan overtuigd dat een focus op dividend de komende jaren zal lonen, nu de volatiliteit op markten toeneemt en rendementen zullen terug keren naar hun langetermijngemiddelde.

Door de alsmaar stijgende koersen en lage volatiliteit hebben beleggingsstrategieën die zich focussen op de winstgevendheid (brutowinst over activa) en momentum van aandelen recent het beste gepresteerd. Beleggingsstrategieën gebaseerd op de winstgevendheid van bedrijven leverde met 48,8%, gemeten over de afgelopen drie jaar tot 31 augustus 2018, het hoogste rendement op van de acht verschillende strategieën die door Newton zijn onderzocht. Dividend leverde met 38,1% het laagste rendement op tegenover 38,9% voor de FTSE World Developed Stocks index.

Beleggen op basis van momentum, ofwel aandelen die recent harder stegen dan de markt, is steeds populairder geworden onder particuliere beleggers. Doordat aandelenkoersen bleven stijgen ondanks de verkrapping van het monetair beleid door centrale banken, hoge schuldniveaus en stijgende geopolitieke risico’s hebben particuliere beleggers in de 12 maanden tot 30 juni 2018 wereldwijd al bijna £7 miljard in aandelen gestopt. In het tweede kwartaal van 2018 was dit, nadat de volatiliteit op markten was teruggekeerd, echter maar £190 miljoen en is sindsdien redelijk stabiel gebleven.