AllianzGI: Staartrisico’s brengen nieuwe kansen met zich mee

In de VS beginnen staartrisico’s zich te ontpoppen, toch verwacht Mona Mahajan - beleggingsstrateeg voor Allianz Global Investors in de VS - dat de laat-cyclische aandelenmarkten in de VS goed blijven presteren ten opzichte van wereldwijde concurrenten. Zij het met een hogere volatiliteit en wat sectorrotatie.

“We voorzien geen bearmarkt-correcties van meer dan 20% in de VS voor de komende 12 tot 18 maanden. De hoge dubbelcijferige rendementen van vorig jaar zullen we dit jaar wellicht niet meer meemaken. Toch denken we dat rendementen van 6 tot 10% nog steeds haalbaar zijn”, aldus Mahajan.

Vooruitkijkend kunnen deze 5 ideeën portefeuilles voeden:

1. Koopkansen bij "winnaars van disruption"

De groei/small-caps beginnen te haperen. Het blijft onzeker of dit winstneming op kortere termijn is, dan wel een bredere herschikking van de portefeuilles, ook wel “sectorrotatie genoemd”. Daarom blijven we op korte termijn voorzichtig, maar uiteindelijk zullen een aantal gunstige koopkansen langskomen nu het seculaire technologiethema voor de lange termijn zich uitrolt.

2. Energie en industrie zien er sterker uit

Voor de tweede helft van 2018 zijn we ook op zoek naar leiderschap buiten de techsector en de duurzame goederen. We zien meer kansen in energie, gezien de positieve vraag/ aanbod-fundamentals en de recente terugval in de sector. De koersen van energieaandelen lopen behoorlijk achter op de feitelijke olieprijs. Dat biedt kansen. De industrie kan ook weer verrassen nu er wereldwijd meer wordt uitgegeven aan defensie. Wellicht komt ook infrastructuur weer om de hoek kijken als focus-sector.

3. Houd duration kort in vastrentende waarden

Binnen vastrentende waarden geven we de voorkeur aan kortere strategieën. Aangezien we geen stijging van het aantal wanbetalingen aan de horizon zien, blijven hoger renderende vastrentende effecten aantrekkelijk. We hebben ook een zwak voor converteerbare obligaties, die een opwaarts potentieel hebben.

4. Internationale investeerders: kijk naar Azië

In de VS blijven we selectief op het gebied van internationale blootstelling. De Europese economie kampt met traagheid en er is sprake van een kanteling in de opkomende markten. Azië is wel een potentiële bron van groei. In China zien we kansen voor langetermijnbeleggers, zodra de dreigende wolken van de handelsoorlog zijn verdwenen. De waarderingen in China lijken redelijk en de groei zou robuust moeten blijven dankzij de voortdurende overheidsfocus op "China 2025" en de strategische investeringen binnen het "One Belt, One Road"-beleid.

5. Alternatieven zien er aantrekkelijk uit

Naarmate de Amerikaanse economische cyclus in de VS zich verder ontvouwt, moeten beleggers hun allocatie van kapitaal aan alternatieve strategieën geleidelijk opvoeren. Denk daarbij aan absolute return en infrastructuurobligaties, die over het algemeen niet gecorreleerd zijn aan aandelenmarkten.