Beleggers overschatten risico’s obligaties opkomende landen

Beleggers overschatten de risico’s van obligaties uit opkomende landen, en onderschatten de kansen op aantrekkelijke rendementen.

Dat stelt Colm McDonagh, hoofd vastrentende waarden opkomende markten bij vermogensbeheerder BNY Mellon IM. Volgens hem is sprake van een ‘destructief patroon’ dat steeds wordt herhaald: beleggers stappen in op de piek van de markt en kiezen de uitgang zodra de koersen dalen.

Volgens McDonagh is er meer flexibiliteit vereist in de beleggingsaanpak: zowel qua timing als qua diversificatie. “Als beleggers het hebben over opkomende markten, associëren ze deze direct met hoge beleggingsrisico’s.” Een land als Argentinië kent inderdaad een hoge volatiliteit, maar bijvoorbeeld Azerbeidzjan heeft een stevig fundament en is het overwegen waard, aldus de belegger.

En dan is er in een aantal gevallen de vraag in hoeverre het stempel ‘opkomend’ nog terecht is. De marktinfrastructuur van Zuid-Korea is in veel opzichten geavanceerder dan die in volledig ontwikkelde markten als de VS en grote delen van Europa, stelt McDonagh vast. Hetzelfde geldt voor de ‘governance’ in veel opkomende landen.

Valuta’s spelen een sleutelrol in de keuze voor vastrentende waarden. Obligaties uitgegeven in een harde munt zoals de dollar worden vaak gezien als het meest veilig, omdat de beleggers niet direct schade lijden als de lokale munt in waarde daalt. McDonagh benadrukt echter dat obligaties in lokale valuta’s niet alleen gunstiger zijn voor de lenende partij, maar ook voor de belegger. Immers, zulke ‘local currency bonds’ maken overheden en bedrijven in opkomende landen minder kwetsbaar waardoor ook de kans op wanbetaling vermindert.

McDonagh trekt in dit verband de vergelijking met Griekenland. "Tijdens de Europese schuldencrisis was euroland Griekenland niet in staat om zijn valuta te devalueren en kreeg vervolgens veel meer financiële schokken te verduren dan in het geval waarin het land de munt had kunnen laten devalueren. Als je niet leent in je eigen valuta, kun je gemakkelijk in de problemen komen als de markten omslaan."