WisdomTree: Goud staat klaar voor een opwaartse correctie

De prijs van het gele metaal daalde met 4% in de afgelopen drie maanden - een daling die volgens Nitesh Shah, director commodities bij WisdomTree niet gerechtvaardigd wordt door de stijging van de obligatierendementen en een stijging van 0,4% van de Amerikaanse dollar over dezelfde periode. De slechte prestaties van goud lijken eerder het gevolg te zijn van een afname van het positieve sentiment.

Het lijkt erop dat sommige beleggers het vertrouwen in het edelmetaal als safe haven hebben verloren, omdat het tijdens de recente verkoop van aandelen uit opkomende markten niet in waarde stegen. Maar die redenering klopt niet helemaal. Het feit dat aandelen uit de ontwikkelde markten sterk bleven gedurende die periode suggereert dat beleggers niet op zoek waren naar een safe haven.

Rijp voor een rally

Het huidige negatieve sentiment is volgens Shah overdreven en goud lijkt rijp voor een rally. Het basisscenario van WisdomTree voorziet dat het metaal dit jaar in de buurt van USD 1270/oz zal eindigen en in het derde kwartaal van 2019 USD 1320/oz zal bereiken, een stijging ten opzichte van USD 1200/oz op het moment van schrijven (figuur 1).

Afbeelding 1: Goudprijs forecast

Goudprijs

Sentiment is de sleutel

Vooruitkijkend denkt Shah dat het sentiment de sleutel zal zijn tot de volgende opwaartse beweging van goud. Meestal drukt een stijgende rente op de goudprijs. Maar hoewel Shah verwacht dat de Fed de rente in 2018 nog een keer opnieuw zal verhogen en in 2019 tweemaal, worden deze renteverhogingen verwacht door de financiële markten en zijn ze al grotendeels ingeprijsd in de Amerikaanse dollar en Amerikaanse obligaties. Amerikaanse dollar onder druk door toenemende schuldenlast

Wat de Amerikaanse dollar betreft, zijn de risico's neerwaarts, wat goud weer ten goede zou komen. Hoewel Shah niet denkt dat drie renteverhogingen de markt zal verrassen, bestaat het risico dat andere centrale banken hun beleid zullen aanscherpen. In combinatie met de toenemende schuldenlast in de VS - verergerd door de recente belastingverlagingen - zou dit de greenback onder druk zetten.

Maar dit alles zal niet van betekenisvolle invloed zijn op de goudprijs. Maar het sentiment is wel de drijvende kracht achter de goudprijs van het metaal. Dus wat kan een verandering in het sentiment teweegbrengen?

Kijk naar het sentiment

WisdomTree meet het sentiment door te kijken naar de speculatieve positionering in de goudfutures markt, die zich op dit moment op het laagste niveau sinds 2001 bevindt. Simpel gezegd vindt WisdomTree de huidige negatieve netto speculatieve positionering ongebruikelijk (figuur 2), vooral in het licht van de risico's die in de markten spelen (zie hieronder).

Afbeelding 2: Goud futures speculatieve positioning

Goudprijzen

Bijgevolg zullen zelfs bij een vlak tot licht prijsherstel veel short goudposities (d.w.z. beleggingen op basis van de verwachting dat de prijs van goud zal dalen) worden afgedekt. Dit heeft de neiging om koerswinsten uit te vergroten en kan een rally in gang zetten.

Verschillende factoren kunnen leiden tot een terugkeer van risicomijdend sentiment en beleggers herinneren aan de historische defensieve kwaliteiten van goud:

Handelsoorlogen: Shah verwacht niet dat het toenemende protectionisme in de VS de wereldwijde economische vraag zal schaden. Maar als protectionistische maatregelen escaleren, kan de markt risicomijdend gedrag vertonen.

Brexit-onderhandelingen: Met de Brexit-deadline (maart 2019) voor het VK in het vooruitzicht, zijn er genoeg details die moeten worden uitgediept. Het uitblijven van onderhandelingen over een handelsovereenkomst kan schadelijk zijn voor zowel het VK als de EU. Financiële spanningen: Ondanks de volatiliteit van de aandelenmarkten dit jaar zijn de aandelen van de ontwikkelde landen grotendeels veerkrachtig gebleven. Maar of markten bij een volgende schok net zo optimistisch zullen blijven valt te bezien.

Conclusie

Verschillende uitkomsten voor goud blijven mogelijk. WisdomTree heeft verschillende scenario's gemodelleerd. Het basisscenario is dat de speculatieve positionering in de termijnmarkt zal worden hersteld, wanneer short posities worden afgedekt, waardoor de goudprijzen volgend jaar tot ongeveer USD 1320/oz zullen stijgen.