AXA IM: Gewicht eurozone verhoogd naar neutraal

Vermogensbeheerder AXA IM heeft het gewicht voor aandelen uit de eurozone verhoogd naar neutraal, na een periode van ‘significante underperformance’.

Volgens Varun Ghotgalkar, aandelenstrateeg bij vermogensbeheerder AXA IM, zijn er geen nieuwe macro-economische tegenvallers, zijn de stabiele winstvooruitzichten gunstig ten opzichte van andere regio’s en geeft de zwakke euro exporterende bedrijven lucht.

Toch zijn er ook nog risico’s. Die zijn voornamelijk politiek gerelateerd, maar gezien de hoge risicopremie al wel grotendeels ingeprijsd. Beleggers zijn bovendien niet zwaar vertegenwoordigd in de eurozone, aldus Ghotgalkar, “en de bulk van de uitstroom ligt waarschijnlijk achter ons”.

Ondanks de ‘upgrade’ voor de eurozone blijft AXA IM overwogen op de aandelenmarkten van de VS en de opkomende landen. De Amerikaans aandelenmarkt presteerde afgelopen maanden 11% beter dan aandelenmarkten in de rest van de wereld. AXA IM verwacht dat dit verschil op termijn kleiner wordt, onder meer doordat andere aandelenmarkten relatief aantrekkelijker worden.

Op de wereldwijde aandelenmarkten was er in september per saldo weinig beweging. Aandelen uit opkomende markten presteerden ondermaats (-2,4%), met Azië, dat gebukt gaat onder hoge energieprijzen en zorgen over de handelsoorlog, als koploper in negatieve zin (-3,8%). Qua sectoren rendeerden aandelen in energie (4,6%) en telecom (3,4%) goed, technologie- en consumptiegoederenaandelen deden het met beide -1,5% het slechtst. Ghotgalkar verwacht dat aandelen in de energiesector nog wel enige tijd goede rendementen blijven geven door de hoge olieprijs. Een vat Brent-olie staat nu op de hoogste prijs sinds 2014.