Skagen ziet beleggingskansen op Turkse aandelenmarkt

Opkomende markten presteren ondermaats in 2018, maar Turkije is dit jaar toch wel uitgegroeid tot een bijzonder pijnlijk verhaal voor aandelenbeleggers. De Turkse aandelenmarkt is dit jaar al met meer dan 10% gedaald door de stijgende inflatie, de zwakke munt en de politieke instabiliteit. Deze combinatie van factoren brengt bij beleggers herinneringen op aan de risico's van beleggen in ontwikkelingslanden, vooral in landen met een hoge buitenlandse schuld.

Turks besmettingsgevaar?

Naar aanleiding van de groeiende bezorgdheid dat de Turkse turbulentie de opkomende en ontwikkelde markten zou kunnen destabiliseren, hebben fondsmanagers van Skagen een bezoek gebracht aan het land. Zij spraken met een aantal bedrijven, waaronder ook bedrijven waarin Skagen zelf participeert, om het risico van bredere besmetting in te schatten.

"Onze reis heeft de bezorgdheid van de markt over de duurzaamheid van het Turkse groeimodel bevestigd. Het land heeft te kampen met een aanzienlijk tweeledig tekort, dat nog eens is verergerd door de recente devaluatie van de lira", zegt Fredrik Bjelland, fondsmanager van Skagen Kon-Tiki. “Daar hebben Turkse bedrijven behoorlijk last van, omdat veel van die bedrijven forse schulden in dollars of in euro's zijn aangegaan vanwege de lagere rente. Zij krijgen nu te maken met herfinancieringsrisico’s."

Interessante bedrijven om in te beleggen

Skagen Focus profiteerde van de zwakte van de Turkse markt en investeerde onlangs met een flinke korting in de toonaangevende Turkse investeringsmaatschappij KOC Holding . Onder de huidige participaties van andere Skagen fondsen, noteert de consumentenproductengroep Anadolu Grubu momenteel onder zijn waarde en zou zij in staat moeten zijn om de verwachte prijsstijgingen door te berekenen. Bouwbedrijf Enka Insaat heeft geprofiteerd van de zwakkere Turkse lira door de netto overzeese kassaldi.

Turks herstel?

Terwijl de politieke situatie in Turkije onzeker blijft, zijn er tekenen van een ontdooiing van de spanningen tussen president Erdogan en president Trump over de detentie van een Amerikaanse dominee, die leidde tot Amerikaanse sancties en de meest recente uitverkoop op de Turkse aandelenmarkt. De twee leiders ontmoetten elkaar bij de VN en geruchten over de mogelijke vrijlating van Andrew Brunson hebben de Turkse lira met 4% doen toenemen en kunnen mogelijk de kiem leggen voor een verder herstel.

Kansen in Turkije

Met de Turkse beursindex die momenteel op een forward P/E van 5,7x staat - 50% onder die van de opkomende markten en met een korting van 63% op de ontwikkelde markten - liggen er kansen voor beleggers. Dit is met name het geval voor stockpickers zoals Skagen, die de meest aantrekkelijke bedrijven kunnen uitkiezen, zoals fondsmanager Bjelland concludeert: "Turkije zal fantastische investeringsmogelijkheden bieden voor langetermijninvesteerders naarmate de economische neergang zich verder ontwikkelt”, aldus Bjelland.