Noord-Amerikaans handelsakkoord verscherpt conflict China-VS

Het handelsakkoord tussen de VS, Mexico en Canada (USMCA) verscherpt de handelsruzie tussen China en de VS. Dit conflict zal zich verder verdiepen en overslaan naar buitenlands beleid. Financiële markten beginnen hogere (toekomstige) handelstarieven meer in te prijzen, waardoor een relatief korte, maar significante ‘sell-off” in het vierde kwartaal mogelijk is geworden.

Dat stelt Kristina Hooper, Chief Global Market Strategist van vermogensbeheerder Invesco .

De deelnemers aan het USMCA-akkoord kunnen gestraft worden als ze op eigen houtje gaan onderhandelen met een zogenoemde non-market economy (de WTO-status voor landen waar de staat een grote invloed heeft, bijvoorbeeld door exportprijzen kunstmatig laag te houden). Volgens Hooper wordt hier duidelijk China bedoeld. ‘Dit is een belangrijke toevoeging aan het USMCA-akkoord, dat het voor China moeilijker maakt om handelsovereenkomsten te sluiten met Canada en Mexico. Ik zie dit als een Amerikaanse poging om een lange neus te trekken naar China; het versterkt in elk geval het handelsconflict tussen beide landen.”

De VS hebben in recente handelsakkoorden ook concessies gedaan, erkent Hooper, maar dat moet volgens haar niet begrepen worden als een signaal dat hetzelfde zal gebeuren in onderhandelingen met China. “Dat lijkt mij onwaarschijnlijk. De VS lijken niet uit op een compromis met China.” De Invesco -strateeg verwacht dan ook dat de situatie zal verslechteren en overslaat naar buitenlands beleid. Daarbij verwijst ze naar een recente speech van vicepresident Mike Pence over China, waarin hij het land beschuldigde van het beïnvloeden van de publieke opinie in de VS.

Het USMCA-akkoord betekent voor de VS simpelweg dat de regering-Trump meer tijd en aandacht kan besteden aan het conflict met China, stelt Hooper vast – en dat is in haar visie geen positieve ontwikkeling.

Intussen vertraagt de economische groei in China. Volgens de Invesco -strateeg zal dat niet betekenen dat het land daardoor eerder toegeeft in onderhandelingen met de VS. “China heeft de mogelijkheid om binnenlandse bestedingen aan te jagen, en is daar al mee bezig.” De Chinese centrale bank heeft recent besloten de verplichte kasreserve voor Chinese banken verder te verlagen.