DWS: China zal geen blijvende schade ondervinden van handelsconflict met VS

De Chinese economie zal geen blijvende schade ondervinden van het handelsconflict met de VS, stelt Sean Taylor, Chief Investment Office (CIO) Asia Pacific van DWS in een analyse. Vanuit historisch oogpunt zijn Chinese aandelen na de prijsdaling in de afgelopen maanden nog steeds niet goedkoop, maar de waarderingen lijken aantrekkelijker te worden. “Met de tussentijdse verkiezingen in aantocht, verwachten we dat Donald Trump eerder vroeger dan later nog eens 500 miljard aan importheffingen oplegt op Chinese producten,” zegt Taylor.

Seantaylor
Sean Taylor

Vanuit een perspectief dat vijf jaar bestrijkt, denkt Taylor dat Amerikaanse bedrijven meer afhankelijk zijn van de Chinese markt dan andersom.

Intraregionale handel in Azië zal toenemen

Bovendien zal dit handelsconflict de Chinese regering ertoe aanzetten de binnenlandse vraag aan te jagen en haar One Belt, One Road-strategie te versnellen. “Uiteindelijk zal het land proberen om de betrekkingen met andere Aziatische landen te versterken, wat de handel binnen de regio ten goede zou moeten komen", legt Taylor uit. Hij verwacht met name dat leden van het samenwerkingsverband ASEAN, zoals Indonesië, Maleisië, Thailand en Vietnam van deze ontwikkelingen zullen profiteren. Taylor ziet geen problemen met een luchtbel in het Chinese vastgoed die een negatieve invloed kunnen krijgen op de regio. Integendeel, het land kent tegenwoordig juist hoogwaardige vastgoedleningen.

Geen devaluatie van de renminbi

De belegger van de Duitse vermogensbeheerder verwacht dat de Chinese economie dit jaar met 6,5 procent zal groeien en volgend jaar met 6,3 procent. Als het gaat om de wisselkoers van de renminbi ten opzichte van de dollar voor het komende jaar verwacht hij dat de Chinese verzakt waardoor 1 dollar rond de 7 renminbi waard zal zijn. Hij voorziet echter geen devaluatie als gevolg van het handelsconflict met de VS. “China pakt de hervormingen doelmatig aan en daar hoort een ​​stabiele munt bij,” aldus Taylor.

Chinese aandelenmarkt op koers door winstmomentum

Ondanks koersdalingen in de afgelopen maanden zijn Chinese aandelen nog steeds niet goedkoop, maar de waarderingen worden aantrekkelijker. Het strategisch van cruciaal belang om de juiste sectoren te selecteren. “Wij geven de voorkeur nog steeds aan aandelen in de nieuwe economie, maar ook aan sectoren als gezondheidszorg, onderwijs, toerisme en lifestyle.”. Dit wordt ondersteund door de winstontwikkeling van bedrijven die genoteerd zijn op de Chinese aandelenmarkt. “We zagen dit jaar al winstgroeipercentages van 15 procent en we verwachten dat dit volgend jaar kan oplopen tot 16 procent. Dit zijn behoorlijk indrukwekkende cijfers die op geen enkele andere markt terug te vinden zijn.”