Amundi: Sterke groei ETF-markt in september, Europa blijft achter

De wereldwijde ETF-markt heeft in september een netto-instroom van bijna €43 miljard laten zien, fors meer dan de toename in augustus (€31 miljard). Aandelen-ETF’s waren goed voor 87% van deze aankopen.

Dat blijkt uit een analyse van Europa’s grootste vermogensbeheerder Amundi.

Binnen deze beleggingscategorie waren ETF’s gericht op Noord-Amerikaanse aandelen wederom dominant met een netto-instroom van ruim €22 miljard. Door het afhaken van Amerikaanse beleggers lieten ETF-beleggingen in Europese aandelen juist een lichte daling zien; in Europa zelf was sprake van zeer bescheiden aankopen.

Ook wanneer wordt gekeken naar de locatie van de ETF zelf (dus los in welke regio deze in is belegd) is Noord-Amerika dominant. Van de totale netto-instroom op de ETF-markt (de hierboven genoemde €43 miljard) ging in september bijna €36 miljard richting Amerikaanse ETF’s, tegen een plus van ruim €5 miljard voor de Europese ETF-markt.

De ETF-markt is in de eerste drie kwartalen van 2018 met €308 miljard gegroeid. Ook gemeten over deze periode is de dominantie van de Amerikaanse markt duidelijk, zowel qua oorsprong van de ETF’s als de bestemming van de belegging.