Pictet AM: Kans op bear-markt na correctie 'onwaarschijnlijk'

De recente correctie op de aandelenmarkt is geen aanloop naar een zogenoemde bear markt, constateert Luca Paolini, hoofdstrateeg bij de Zwitserse vermogensbeheerder Pictet AM.

Volgens Paolini liggen twee oorzaken ten grondslag aan de recente correctie, waardoor onder andere technologiebeurs NASDAQ tegen het zwaarste verlies in zeven jaar aanliep en de S&P 500 vijf dagen op rij verlies boekte. Ten eerste verraste de voorzitter van de Federal Reserve (Fed) in de VS door de aankondiging dat rentetarieven nog lang niet een neutraal niveau hebben bereikt. Obligaties zakten daarop weg, de yield op 10-jaar lopend Amerikaans schuldpapier steeg met 20 basispunten.

Een tweede oorzaak is volgens de strateeg dat de handelsspanningen tussen de VS en China beginnen te wegen op de wereldeconomie. Niet alleen is de wereldwijde productie tot het laagste punt in twee jaar gedaald, ook is er een piek in het aantal bedrijven dat de winstverwachting verlaagt. Door een stijgende olieprijs zouden beleggers het idee kunnen krijgen dat een bear-markt aanstaande is.

Dat acht Paolini echter onwaarschijnlijk. “Op de middellange termijn schetsen onze modellen een bemoedigend beeld”, schrijft de strateeg. “In vergelijking met januari 2018, toen de markten dreigden een duikvlucht te nemen, zijn de factoren positiever dan toen.” De waarderingen van aandelenmarkten zijn nu lager, en beleggers waren in aanloop naar de sell-off niet overdreven optimistisch. Dat suggereert dat de kans op een verdere sell-off klein is.