Newton IM: Stap nu in opkomende markten

Marshallleebnymellon
Rob Marshall-Lee

Het is momenteel het meest aantrekkelijke moment in jaren om in opkomende markten te stappen. Dat stellen Sophia Whitbread en Rob Marshall-Lee, respectievelijk portfoliomanager en hoofd aandelen opkomende markten bij vermogensbeheerder Newton IM (onderdeel van BNY Mellon IM).

Ze wijzen op het huidige verschil tussen opkomende markten en de VS qua waardering van zowel aandelen als valuta’s.

Met een koers/winst verhouding van bijna 28 lijkt de S&P 500 steeds sterker overgewaardeerd, zo stellen de Newton-specialisten vast. Na de recente sell off bieden aandelen uit opkomende markten momenteel juist zeer aantrekkelijke beleggingsmogelijkheden, met een koers/winstverhouding van nog geen 13 voor de MSCI EM Index .

Hoewel de piek van de dollarkoers nog niet per se in zicht is, heeft de munt toch al wat waarde verloren ten opzichte van bepaalde valuta’s uit opkomende markten, aldus Marshall-Lee. Hierdoor bieden aandelen uit opkomende markten duidelijk meer perspectief dan hun Amerikaanse equivalenten.

Newton IM ziet vooral kansen in Chinese aanbieders van consumentendiensten zoals internet- en technologiebedrijven en de financiële sector. Deze bedrijfstakken bieden structurele groeimogelijkheden, vaak gebaseerd op de binnenlandse vraag in plaats van op de exportsector die door de huidige handelsoorlog verder onder druk komt te staan. De industrie rond elektrische auto’s gaat het volgens Marshall-Lee en Whitbread ook goed doen, gedreven door strengere regels rond de uitstoot van CO2 in China en Europa.

Historisch gezien staan veel opkomende markten er volgens Newton gezien goed voor in internationaal perspectief. Het saldo op de lopende rekening ten opzichte van het BBP is in veel landen sterk verbeterd sinds de ‘Taper Tantrum” in 2013 (toen de Fed het einde van het ruime monetaire beleid aankondigde en rentestijgingen opkomende markten zwaar raakten). De staatsschulden zijn als percentage van het BBP weliswaar gestegen, maar deze ratio’s liggen lager dan in westerse landen. Bovendien is het aandeel van buitenlandse schuldeisers gedaald. “Opkomende markten en hun valuta zijn hierdoor veel minder kwetsbaar geworden dan dat ze in het verleden waren”, aldus Whitbread .

Net als de overheidsschuld is ook de private schuld in opkomende landen gestegen, maar deze cijfers worden vooral gedreven door ontwikkelingen in Singapore, Hong Kong en China, zo voegt Whitbread toe. Wordt dit drietal niet meegenomen, dan is er veel minder reden tot zorg.