ABN AMRO MeesPierson: 'Onderliggend beleid solide ondanks risico's'

ABN AMRO MeesPierson waarschuwt beleggers dat de risico's voor de financiële markten aan het toenemen zijn. De private bank van ABN AMRO doelt daarbij onder andere op het naderende Britse vertrek uit de EU, het steeds verder escalerende handelsconflict tussen de VS en China, de Amerikaanse renteverhogingen en de politieke situatie in Italië. Desondanks stelt ABN AMRO MeesPierson dat de economie en bedrijven er in fundamenteel opzicht goed voorstaan. Daarom behoudt de private bank de voorkeur voor aandelen boven obligaties. Hierbij prefereert ABN AMRO MeesPierson Amerikaanse aandelen boven aandelen uit Europa en opkomende markten. Binnen obligaties ziet de bank kansen in EMD (emerging market debt).

Ralph Wessels, Hoofd Beleggingsstrategie bij ABN AMRO MeesPierson: "De Amerikaanse economie draait op volle toeren, de groei in Europa is vertraagd en bepaalde opkomende markten zien zich geconfronteerd met serieuze moeilijkheden. Tevens zijn er onzekere factoren die risico's met zich meebrengen: zo moet de daadwerkelijke Brexit binnen zes maanden een feit zijn. Ook staan in de VS congresverkiezingen voor de deur, waardoor het politieke landschap kan veranderen. Bovendien is in Italië een begroting ingediend die hoger ligt dan volgens de EU-richtlijnen wenselijk is. Kredietbeoordelingsbureaus zullen eind november waarschijnlijk hun visie op de situatie in Italië herzien. Tot slot lopen de gemoederen in het Amerikaanse handelsconflict met China steeds verder op. Per saldo denken wij dat de meeste van deze risico's niet zullen escaleren en op termijn worden opgelost."

Slecht nieuws rond opkomende markten ingeprijsd

Ondanks de recente marktturbulentie - voortkomend uit de tot boven de 3,2% uitstijgende rente op Amerikaanse 10-jaars staatsobligaties en de retoriek van Trump ten opzichte van China - is de onderliggende situatie voor de economie en bedrijven nagenoeg onveranderd gebleven. Wel hebben opkomende markten harde klappen gekregen, waardoor hun valuta's danig zijn verzwakt. Wessels: "Maar het meest slechte nieuws is inmiddels ingeprijsd. Valuta's van opkomende landen zijn gestabiliseerd en waarderingen in deze markten zijn aantrekkelijk. Bovendien is de vrees voor besmettingsgevaar vanuit opkomende markten afgenomen. Problemen van landen als Argentinië en Turkije worden gezien als uitdagingen specifiek voor die landen. Bovendien zijn opkomende economieën in het algemeen sterker en veerkrachtiger dan een jaar of tien geleden. Het toezicht op de overheidsfinanciën in opkomende landen is verbeterd en begrotingstekorten zijn teruggeschroefd."

Profiteren van zwakte in valuta's opkomende markten

ABN AMRO MeesPierson ziet hierdoor kansen nu het slechte nieuws is ingeprijsd. Daardoor neemt het binnen het obligatie-universum winst op Amerikaanse high-yield obligaties en de opbrengst wordt belegd in schulden uit opkomende markten (EMD). De private bank kiest er daarbij voor om de beleggingen in EMD in zowel 'harde' als lokale valuta's te doen. Beleggen in EMD in de lokale valuta kan extra rendement opleveren. Wessels: "Valuta's van opkomende landen zijn dit jaar fors in waarde gedaald en keren waarschijnlijk terug tot normalere niveaus. Wel neemt het totale risico van beleggingen in opkomende markten toe als men kiest voor lokale valuta's. Daarom beleggen wij slechts een bescheiden deel van EMD in lokale valuta's."