LGIM: Boost Chinese economie trekt opkomende markten mee

Vermogensbeheerder Legal & General Investment Management (LGIM) heeft zijn oordeel over aandelen uit opkomende markten naar boven bijgesteld, van onderwogen naar neutraal. Erik Lueth, econoom opkomende markten bij LGIM, verwacht namelijk dat geplande Chinese overheidsstimulansen binnen nu en een maand effect zullen hebben op de economie van China en daarmee ook andere opkomende markten.

Chinese investeringen in infrastructuur zullen volgens LGIM een positief effect hebben op de prijzen van grondstoffen en de munten van landen die afhankelijk zijn van de export van deze grondstoffen. Om die reden zit LGIM nu long in de Australische dollar. Zelfs als de handelsoorlog de Chinese export vermindert en daarmee drukt op de economische groei van het land, zullen de Chinese overheidsstimulansen goed uitpakken voor opkomende markten in het geheel.

Het kost volgens Lueth vaak 2 tot 3 maanden voordat stimulansen zichtbaar worden in de economie. Dit zou betekenen dat Chinese economische activiteit binnen nu en een maand gaat aantrekken. Historische gegevens wijzen uit dat op 2015 na, aandelenmarkten nagenoeg direct reageren op een verandering in de economische groei.

Het Chinese overheidsbeleid om bedrijfsschulden terug te brengen en tegelijkertijd een strakker begrotingsbeleid te voeren, heeft ervoor gezorgd dat veel kleinere bedrijven hebben moeten sluiten door een gebrek aan financiering. Daarom heeft de Chinese overheid volgens LGIM besloten tot een aanzienlijk pakket aan stimuleringsmaatregelen. De Chinese economie draait namelijk veel minder goed dan macro-economische indicatoren suggereren, aldus Lueth.

Een door LGIM zelf samengestelde externe ‘growth tracker’ toont aan dat er in 2018 een snelle afname in de Chinese economische groei te zien is. De tracker bestaat uit gegevens over de Chinese import, het aantal toeristen dat naar China gaat, metaalprijzen, grondstofafhankelijke munten en de inkoopmanagersindices van China’s handelspartners.

De investeringen in infrastructuur zullen vooral via staatsbedrijven worden gedaan of door ondernemingen in handen van lokale overheden. De effecten van deze stimulansen beginnen langzaam zichtbaar te worden in economische data. De uitgifte van obligaties van lokale overheden is, na een voorzichtig begin in 2018, aanzienlijk toegenomen en de kredietgroei vertoont weer een stijgende lijn na ruim twee jaar van vertraging. Chinese autoriteiten hebben verder de reserveverplichtingen naar beneden bijgesteld en er volgen volgens Lueth waarschijnlijk nog meer lastenverlichtingen.