Let op voor de schuldenberg

Door Lu Yu , Junior fund manager at M&G Investments

Tien jaar van lage rente heeft de bedrijven, overheden en gezinnen de uitgelezen kans geboden om schulden op te stapelen – maar nu komt daar een einde aan. De rente stijgt en zal dat in de grote economieën de volgende drie jaar blijven doen. De daarbij gepaard gaande hogere intrestkosten zullen ons er straks aan herinneren dat een gratis lunch niet bestaat.

Met schulden beladen ondernemingen lopen het grootste gevaar en de beleggers moeten daarom in de toekomst rekening houden met een minder gul dividendbeleid en minder terugkopen van aandelen. Als gevolg van dat laatste kan de koers van aandelen negatief beïnvloed worden, omdat de vraag naar die aandelen dan ook terugloopt.

Het einde van de lage rente kan ook de kredietkwaliteit aantasten. De beleggers zouden vanaf nu meer aandacht kunnen gaan besteden aan de vrije kasstroom. In Europa verwacht men dat de ontleningskosten zullen stijgen, omdat de ECB zijn opkoopprogramma tegen het einde van dit jaar wil beëindigen. Dit zou slecht nieuws kunnen zijn voor bedrijven waarvan de schuld in het opkoopprogramma was opgenomen, omdat hun obligaties daarvan geprofiteerd hebben. Als de ECB haar opkoopprogramma beëindigt, zal de Europese rente stijgen en het verschil met in dollar genomineerde schuld verminderen.

Vooral de zogenaamde “potentiële gevallen engelen” (bedrijven met de laagste investment grade rating - BBB/Baa) zouden zeer gevoelig kunnen zijn voor een hogere rente. Elke ratingverlaging kan hen namelijk naar het non-investment grade universum sturen, waar aanzienlijk hogere ontleningskosten aangerekend worden. Dit is zorgwekkend omdat dit segment de laatste jaren gegroeid is.

Aandelenbeleggers moeten opletten, omdat ze dikwijls geen rekening houden met de beperkingen opgelegd aan Non-IG (of High Yield) bedrijven om aandeelhouders een vergoeding te betalen.

Nu de Fed meer renteverhogingen aankondigt en het ECB opkoopprogramma van de ECB afloopt, moeten beleggers de balansen in detail bekijken en een voorkeur hebben voor bedrijven met een laag schuldenprofiel, omdat die sterker zullen staan in een omgeving van stijgende rente. Bijvoorbeeld financiële bedrijven hebben niet alleen hun balans versterkt en hun risicoprofiel verkleind, maar ze zouden ook kunnen profiteren van de stijgende rente omdat ze dan een hogere intrest kunnen aanrekenen aan hun klanten.