AXA IM: Dollar kan niet veel meer in waarde stijgen

De Amerikaanse dollar kan op langere termijn niet veel meer in waarde stijgen. Dat stelt Maxime Alimi, hoofd beleggingsstrategie van AXA IM. De relatief hoge Amerikaanse rente en goed draaiende economie zorgen er voor dat de vermogensbeheerder vooralsnog het predikaat ‘neutraal’ aanhoudt voor de greenback.

Alimi vindt de munt echter duur wanneer wordt gekeken naar de reële effectieve wisselkoers (daarbij wordt de waarde bepaald ten opzichte van de valuta’s van handelspartners, gecorrigeerd voor inflatieverschillen). “We hebben hogere waarderingen gezien”, aldus Alimi, ‘Bijvoorbeeld begin jaren ’80 in het Reagan-tijdperk. Maar de kans op een depreciatie is nu behoorlijk hoger.” Overigens noemt Alimi de euro eveneens duur qua reële effectieve wisselkoers. Waardebeleggers die negatief zijn over de dollar moeten dus niet voor de Europese eenheidsmunt kiezen.

De hoge Amerikaanse rente is momenteel de grootste stut onder de dollar. Het renteverschil met de rest van de G10-landen is het hoogst sinds de start van de euro in 1999. Daar is de recente waardestijging van de dollar mee te verklaren, aldus Alimi. “Dit renteverschil kan verder toenemen, gezien de verwachting dat de Fed de rente tot midden 2019 nog driemaal gaat verhogen.” Maar, zo benadrukt de strateeg, de markten hebben hier al wel op geanticipeerd.

Voor shortposities in de dollar is het echter te vroeg, aldus Alimi. De Amerikaanse economie draait op volle toeren terwijl de eurozone juist teleurstelt en ook het sentiment rond de munt is positief. AXA IM is dan wel negatief over de dollar om middellange termijn, “maar de huidige omgeving biedt geen duidelijke katalysator voor een belangrijke correctie op korte termijn”. Daarmee zijn de kosten van zo’n strategie ook te hoog, aldus Alimi, die vooralsnog ‘neutraal’ is over de dollar.