LGIM: houd vertrouwen in Europese aandelen

De Britse vermogensbeheerder Legal & General Investment Management (LGIM) behoudt zijn vertrouwen en positie in Europese aandelen, die de afgelopen tijd zijn achtergebleven op Amerikaanse aandelen. De huidige onderschatting van Europese aandelen creëert beleggingskansen en zouden zomaar dé drijvende kracht kunnen worden achter de rendementen in ontwikkelde markten. Dat zegt Joseph Firth, beleggingsspecialist asset allocatie & index bij LGIM.

Het feit dat Europese aandelen ondermaats presteren in vergelijking met andere ontwikkelde markten heeft vooral te maken met de bovengemiddelde prestaties van de VS en niet met de zwakte van Europa. Hierdoor staan beleggers (onterecht) steeds pessimistischer tegenover Europese aandelen en worden ze steeds optimistischer over Amerikaanse aandelen.

Vanwege de stijgende verwachtingen van beleggers ligt de lat hoog voor de VS. Andersom ligt deze laag voor Europese aandelen. Logischerwijs zal er voor Europa relatief weinig nodig zijn om beleggers positief te verrassen. Daarentegen zullen beleggers een tegenslag in de VS niet zomaar verwachten – en die zal daarom des te harder aankomen. Dat biedt beleggingskansen in Europa, concludeert Firth.

Europese bedrijfswinsten zijn weliswaar achtergebleven, maar dat geldt eveneens voor de koersen. Sterker, benadrukt LGIM: de koersen blijven meer achter dan de aandelen. Er is dus sprake van lagere waarderingen, hetgeen Europese aandelen relatief goedkoop maakt, aldus Firth.

In vergelijking met de VS delven Europese aandelen het onderspit. Niet alleen in tech, maar in bijna alle sectoren. Enkel in de energiesector presteert Europa beter. Het onderpresteren van Europa, ten opzichte van de benchmark en vooral de VS, wordt gekoppeld aan de politieke spanningen die Europa parten spelen, denk bijvoorbeeld aan Italië. Daarnaast drukken tarieven de Europese auto-export richting de VS. Ook wordt het verschil met de Amerikanen vergroot door de belastingverlagingen van regering Trump.