Fidelity International: Het gevecht is nog maar net begonnen in Italië

De Italiaanse regering is het gevecht nog maar net begonnen – en wat voor gevecht: het land voert een oorlog op twee fronten. Met de onlangs gepresenteerde begroting, dat een fors oplopende staatsschuld en begrotingstekort laat zien, botst het land met zowel de Europese Commissie als de financiële markten. Dit is nog maar het begin van een periode met meer botsingen, meer krantenkoppen en meer volatiliteit, aldus Andrea Iannelli, Investment Director Fixed Income bij Fidelity International en Alberto Chiandetti, portefeuillebeheerder van het Fidelity Italy Fund.

Andrea Iannelli: "Italië heeft geen rekening gehouden met de Europese begrotingsregels. Dat is in strijd met het stabiliteits- en groeipact. De Europese Commissie reageerde negatief en noemde de mate waarin de begroting afwijkt van de Europese doelstellingen ‘ongekend’. En Brussel is niet de enige partij die negatief is.”

Seismisch effect

“Ratingbureaus hebben eveneens hun bezorgdheid geuit over de Italiaanse financiën. Moody’s heeft de kredietstatus van Italië met een stap verlaagd, en van S&P wordt vandaag een vergelijkbare stap verwacht. Wij denken dat de markt deze afwaardering al heeft ingeprijsd. Mocht S&P hier inderdaad mee komen, dan behoort een relief rally tot de mogelijkheden meteen na de aankondiging zelf. Die zal echter van korte duur zijn, als de Italiaanse regering haar agressieve toon handhaaft.”

Volgens de obligatie-expert zou een afwaardering tot high yield een “seismisch effect” hebben op zowel de obligatiemarkten als de Europese economie. “Hoewel dit ons basisscenario noch de marktconsensus is, bestaat de kans wel dat de markt zo’n gebeurtenis begint in te prijzen.”

“Hoewel we tot nu toe nog nauwelijks besmettingseffecten hebben gezien richting de markten voor andere staatsobligaties uit de Europese periferie en voor Italiaanse bedrijfsobligaties, moeten we wel alert blijven. Andere Europese beleggingscategorieën zullen worden geraakt als de yields op Italiaanse staatsobligaties (BTP’s) blijven stijgen. Hoewel de bedrijfsobligatiemarkten hebben aangetoond dat ze een veilige haven kunnen zijn in periodes met hoge BTP-volatiliteit, is het nog steeds van het grootste belang om selectief te blijven."

Alberto Chiandetti, portefeuillebeheerder van het Fidelity Italy Fund gaat ervan uit dat, mocht de marktvolatiliteit de reële economie bereiken, dat zal gaan via de banken. “Dat kan gevolgen hebben voor de binnenlandse vraag en zal grotere vraagtekens zetten bij de aannames van de Italiaanse overheid voor het overheidstekort en de groeiambities.”