DWS: Tachtig procent bedrijfswinsten in VS beter dan verwacht, maar dat zegt niet zoveel

Tachtig procent van de Amerikaanse bedrijven heeft het voorbije kwartaal meer winst geboekt dan verwacht. Toch daalde de S&P 500 vorige week met 8 procent. Hoe vallen die twee met elkaar te rijmen?

“Bedrijfsresultaten die beter zijn dan verwacht: logischerwijs zouden beleggers niets liever willen, en zou dat zich ook moeten vertalen in stijgende aandelenkoersen”, schrijft de Duitse vermogensbeheerder DWS in de nieuwste ‘Grafiek van de Week’.

S p500aandelen

Maar beleggers zijn op dit gebied wel wat gewend. De afgelopen drie jaar klopte gemiddeld 73 procent van de Amerikaanse bedrijven de verwachtingen. En meer dan de helft van de Amerikaanse bedrijven liet betere cijfers zien dan verwacht in alle kwartalen sinds 1998, of de economie nu groeide of zich in een recessie bevond.

Opvallend: de reactie van de S&P 500 tijdens de eerste vier weken van het resultatenseizoen was de afgelopen vijf jaar helemaal niet gecorreleerd met de ‘beat ratio’, de mate waarin bedrijven de verwachtingen hebben geklopt.

Volgens DWS zegt de ‘beat ratio’ dan ook niet zoveel, en heeft de afwezigheid van de correlatie meer te maken met het succesvol managen van verwachtingen en het neerwaarts bijsturen van de prognoses van analisten in de aanloop naar het resultatenseizoen.

Overigens vindt DWS het verlies van de S&P 500 vorige week een overdreven correctie, en houdt de vermogensbeheerder vast aan zijn prognose dat de S&P 500 tegen september 2019 op 3.000 punten zal staan. DWS verwacht wel dat de markten zenuwachtig blijven in de aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen begin november.