Monex: Inflatiecijfer eurozone toont gelijk Draghi

Barthordijk
Bart Hordijk

De President van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi, zal de hogere inflatie verwelkomen als bewijs dat de opbouwende inflatiedruk die hij al maanden ziet zich eindelijk begint te vertalen in een hogere kerninflatie.

De eerste lezing van de inflatie in oktober voor de eurozone kwam hoger uit dan verwacht, waarbij de hoofdinflatie een 2.2% groei laat zien op jaarbasis, voornamelijk door hogere energieprijzen (10.6% gestegen). De kerninflatie, het cijfer waar de Europese Centrale Bank haar monetaire beleid op baseert, steeg ook met 1.1% jaar-op-jaar. Vooral dat prijzen voor diensten met 1.5% toenamen zal Draghi deugd doen, aangezien dit geheel in lijn is met wat hij al maanden verkondigt, namelijk dat inflatiedruk door een krappere arbeidsmarkt geleidelijk aan het toenemen is. Dit zou dan inderdaad als eerste teruggezien moeten worden in de arbeidsintensieve dienstensector.

Draghi kon tijdens de laatste beleidsvergaderingen wel goed hard maken dat deze inflatiedruk speelde op de achtergrond, maar niet dat deze zich op de korte termijn ook in de kerninflatie zou laten zien. Dat dit nu iets meer het geval lijkt te zijn, toont dat risico’s voor negatieve tegenvallers voor het monetaire beleid iets zijn verminderd. Dit zal uiteindelijk de euro moeten helpen om in 2019 weerstand te bieden tegen de opmars van de dollar.