Beleggersvertrouwen wereldwijd lager in oktober

Vertrouwen daalde het hardst onder Europese institutionele beleggers

Het vertrouwen onder institutionele beleggers is in oktober wereldwijd gedaald. In Europa daalde dit vertrouwen het hardst: de index daalde van 100,2 naar 90,9 punten. In Noord-Amerika daalde de index met 2,6 punten naar 81,8 terwijl de Aziatische index met 0,3 punten licht daalde naar 99,6.

Een score van 100 duidt op een neutrale risicobereidheid. De Investor Confidence Index van State Street is een kwantitatieve analyse van het vertrouwen onder institutionele beleggers en komt tot stand op basis van daadwerkelijke handelsdata van de bewaarbank die USD 33,99 biljoen in bewaring heeft. Hoe meer aandelen gekocht worden door institutionele beleggers, hoe groter hun risicobereidheid en vertrouwen.

Kenneth Froot, emeritus-hoogleraar aan Harvard University en oprichter van de Index : “Terwijl de belangrijkste indices aan het eind van de zomer records aantikten waren er tekenen dat institutionele beleggers hun risico’s terugschroefden. Aandelen zijn in de herfst verder gedaald terwijl de VIX verdubbelde. Te midden van zorgen over de hoge waarderingen en over de vraag of bedrijfswinsten hebben gepiekt zijn sommige marktpartijen bang dat er een lange periode van lage risicobereidheid.”