Fidelity International: Democratische zege bij Congresverkiezingen kan groei VS afremmen

anneer de Democraten bij de Congresverkiezingen de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden veroveren, dan zal dat de groei van de Amerikaanse economie waarschijnlijk op een lager pitje zetten. Dat verwacht Anna Stupnytska, global economist bij Fidelity International.

Enkele hoofdpunten uit de vooruitblik van Anna Stupnytska en Wen-Wen Lindroth, senior credit analyst van Fidelity International, over wat de verkiezingsuitslag kan betekenen voor verschillende sectoren en beleggingen:

Het basisscenario waar Fidelity International van uit gaat is een gesplitst Congres, met een Republikeinse Senaat en een door de Democraten beheerst Huis van Afgevaardigden. De kans dat dit scenario werkelijkheid wordt, is volgens peilingen 73 procent.

Bij dit scenario zal de bbp-groei in de VS waarschijnlijk teleurstellen, verwacht Stupnytska. De belangrijkste redenen hiervoor: minder fiscale prikkels en strakkere financiële omstandigheden - een omkering van trends die de Amerikaanse economie in 2017 en dit jaar tot nu toe hebben gestimuleerd.

De groei van de Amerikaanse economie zal niettemin sterk blijven, hoewel er al tekenen van vertraging zijn in sectoren die bijzonder gevoelig zijn voor rentetarieven, zoals huisvesting en duurzame consumptiegoederen. Tegelijkertijd verwacht Stupnytska dat de inflatie blijft toenemen.

De combinatie van vertragende groei en redelijk verankerde inflatie betekent dat de Amerikaanse Federal Reserve waarschijnlijk haar stapsgewijze verhogingen van de rente volgend jaar zal onderbreken. De huidige verwachting van Fidelity International is dat er nog twee renteverhogingen komen: een in december en een in de eerste helft van 2019. Hiermee zitten ze iets onder de consensusverwachting, volgens Stupnytska.

De markten hebben een Democratische meerderheid in het Huis van Afgevaardigden al grotendeels ingeprijsd. De marge waarmee de Democraten zouden winnen, kan echter tot een aanvullende marktreactie leiden. Een korte rally bij een ruimere dan verwachte overwinning van de Democraten of een kleine sell-off van Amerikaanse staatsobligaties bij een voor de Democraten slechter dan verwachte uitkomst zou kunnen volgen. Voor Amerikaanse aandelen verwacht Stupnytska dat de impact negatief uitpakt als de Democraten verrassend veel zetels winnen en positief als de Democraten minder winnen. In beide gevallen zijn deze reacties echter waarschijnlijk van korte duur.