WisdomTree: Bearish piek op grondstoffenmarkten lijkt voorbij

De volatiliteit is teruggekeerd op de grondstoffenmarkt. De VIX - de impliciete volatiliteit van de S&P500 aandelenindex, bijvoorbeeld, keerde terug naar 25, een niveau dat voor het laatst werd bereikt in februari 2018, toen de aandelenmarkten aan het wankelen waren. Dat heeft ertoe bijgedragen dat goud uit een zombie-achtige fase is gekropen, toen markten een overvloed aan geopolitieke en marktrisico's leek te negeren. De netto short positionering in goud was gestegen tot het hoogste niveau sinds 2001, voordat een scherpe short covering rally de goudprijzen opdreef, menen Nitesh Shah en Aneeka Gupta van WisdomTree.

In feite is de positionering in goud, zilver, koffie, suiker, nikkel, koper, platina, palladium en aardgas aanzienlijk verbeterd, wat erop wijst dat de bearish piek voorbij is. Handelsoorlogen blijven wel een punt van zorg voor de markt. De markt is echter vooral gericht op hoe protectionisme de vraag zal schaden in plaats van hoe het de toeleveringsketens bemoeilijkt. Vorige maand leken industriële metalen het grootste deel van de opluchting die in de maand daarvoor tot stand kwam, te hebben verloren. Het is moeilijk om één enkele factor toe te schrijven aan het verlies aan vertrouwen, maar de aandelenkoersdaling heeft waarschijnlijk het risicogedrag ten aanzien van een breed spectrum van cyclische activa aangewakkerd.

Olie en de bredere energiemarkten bleven stijgen, hoewel er enige barstjes te zien waren. De Amerikaanse olievoorraden stijgen. Nu de geopolitieke risico's echter toenemen, zullen later dit jaar Amerikaanse olieprijzen waarschijnlijk zelfs weer een opleving laten zien.

  • Suiker- en koffieprijzen profiteren van short covering rally. De recente appreciatie (28 september - 22 oktober 2018) van de Braziliaanse real heeft bijgedragen tot een short covering rally in de suiker- en koffiefutures, maar een ruim aanbod op beide markten zal waarschijnlijk verdere prijswinsten beperken. De meest recente World Agricultural Supply and Demand Estimates (WASDE) rapporteert lagere prognoses voor de maïssojabonenoogsten van dit jaar, in tegenstelling tot de verwachtingen.
  • Sterkere fundamentals geven steun aan industriële metaalprijzen te midden van de wereldwijde inzinking van de aandelenmarken. Sterkere fundamentals, die blijken uit de dalende voorraadniveaus en de grotere vraag, hielpen de dalende industriële metaalprijzen tegen te gaan. Sterke importdata voor grondstoffen die door de Chinese douane zijn bekend gemaakt, gaven ook steun voor de metaalprijzen.
  • Brent en WTI-oliebenchmarks liepen vorige maand uiteen doordat de stijgende olievoorraden in de VS de WTI onder controle hielden, terwijl de bezorgdheid over de aanscherping van de wereldwijde bevoorrading van Brent hoger hielp. Terwijl de voorraden van de OPEC momenteel stijgen, lijkt die groei fragiel en onderhevig aan een aantal geopolitieke risico’s.
  • De goud en zilverprijzen profiteerden van een short covering rally die de afgelopen maand geleid heeft tot een hogere goud- en zilverprijs. Nu veel shortposities worden afgebouwd, verwachten Shah en Gupta dat beide metalen hoger zullen noteren.