Northern Trust: Republikeinse president met verdeeld Congres slecht voor beleggers

Beleggers behaalden sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog gemiddeld het laagste rendement onder een Republikeinse president die moest samenwerken met een ‘split government’ (een verdeeld Congres of Democratisch Congres). Dat concludeert vermogensbeheerder Northern Trust Asset Management op basis van eigen onderzoek.

Wel worden in historisch opzicht de beste resultaten in het derde ambtsjaar van een president geboekt. Ditmaal valt dat niet te verwachten, analyseert Northern Trust , omdat zowel de economische groei als de beursrendementen al eerder piekten.

De afgelopen 72 jaar was er 30 jaar sprake van een verdeelde regering met aan het hoofd een Republikeinse president. Deze jaren hebben gemiddeld een rendement van 4,5% opgeleverd. Daarentegen was er 14 jaar sprake van een verdeelde regering met aan het hoofd een Democratische president. Tijdens deze periode lag het gemiddelde jaarlijkse rendement een stuk hoger, namelijk op 13,1%.

Daarnaast heeft Northern Trust gekeken naar de jaarlijkse gemiddelde economische groei en marktrendement tijdens elke vierjarige presidentstermijn. Historisch gezien zijn het rendement op aandelen en de economische groei het hoogst in het derde jaar. De theorie hierachter is dat een president die economie stimuleert om de eigen herverkiezing of de positie van een kandidaat van de eigen partij zeker te stellen.

Northern Trust denkt dat het ditmaal anders zal lopen. De vermogensbeheerder is van mening dat in het huidige, tweede jaar van de vierjarige termijn (2018) de groei een piekmoment zal bereiken, te danken aan de belastingverlagingen. In het eerste jaar van Trump’s termijn heeft de S&P 500 index al een relatief hoog totaalrendement van 22% geboekt. Northern Trust verwacht niet dat dit in de tweede helft van zijn termijn hoger zal worden.