Verlies aan momentum Europese economie lijkt tijdelijk

Er is geen sprake van een negatieve omslag in de Europese economie, alleen een verzwakking van het momentum, oordeelt ECB-president Mario Draghi over de recente onrust op de beurzen. Hij ziet weliswaar meer neerwaartse risico's voor de economie van de eurozone, met name door de handelsconflicten en de politieke situatie in Italië. Toch is de ECB van mening dat de risico's voor de groei in evenwicht zijn. De kwantitatieve verruiming wordt verder afgebouwd.

Azadzanganaschroders
Azad Zangana

Verzwakking economische activiteit

De aandacht werd de laatste tijd vooral opgeëist door de Italiaanse begrotingsperikelen. Maar Azad Zangana, Europees econoom bij Schroders , maakt zich eigenlijk meer zorgen over de economische activiteit in de eurozone. Deze cijfers worden zwakker. De leidende indicatoren voor de economie van de eurozone zijn significant gedaald in oktober. Dat lijkt te wijzen op een verdere verzwakking van de economische groei.

Minder Duitse auto’s aan de man gebracht

Met name in Duitsland is de industriële productie in het derde kwartaal afgenomen. De slechte Duitse prestaties zijn zorgwekkend, vooral omdat Duitsland de neiging heeft om een aanzienlijk deel van zijn totale export uit te besteden aan andere landen in heel Europa. Als Duitsland begint te haperen, dan kunnen de rimpelingen ver en breed in de eurozone voelbaar zijn.

De achteruitgang in de Duitse industriële productie wordt vooral veroorzaakt door een zwakke autoproductie. De autoverkopen staan onder druk door nieuwe, zwaardere, emissietests. De nieuw tests hebben autoproducenten in heel Europa getroffen en Duitsland staat hierin dus niet alleen. Maar de Duitse autoproductie is wel een van de grootste subsectoren van de Duitse economie met 4,7% van de totale toegevoegde waarde. De impact van een verzwakking van de Duitse autoproductie heeft dan ook een disproportioneel groot effect op het Duitse BBP . Zangana denkt echter dat deze terugval van tijdelijke aard is. Draghi noemde het zelfs een geïsoleerde factor tijdens zijn laatste persconferentie.

Momentum verzwakt, maar lijkt tijdelijk - economie eurozone blijft gezond

De economie van de eurozone heeft dit jaar duidelijk aan momentum verloren. Een deel van de zwakte is veroorzaakt door tijdelijke factoren, maar sommige zijn veroorzaakt door externe factoren. De zwakke exportcijfers blijven een bron van zorg, maar er lijkt herstel in de export vanuit de eurozone te zitten.

Over het algemeen ziet de economie van de eurozone er nog gezond uit, vindt Zangana. De economie blijft boven de trend groeien, wat betekent dat de werkgelegenheid versneld toeneemt, de werkloosheid daalt en de loongroei bovengemiddeld is. Het risico ligt volgens Zangana in een negatieve impact van de handelssectoren op andere sectoren en op het vertrouwen. Tot nu toe zijn er weinig tekenen, hoewel de groei van de detailhandelsverkopen ondanks het hoge consumentenvertrouwen dit jaar vertraagd is.