Skagen: Opkomende markten krijgen de wind in de rug

Opkomende markten hebben zowel structureel als cyclisch gezien de wind in de zeilen. Dat gecombineerd met lage waarderingen voor opkomende markten aandelen maakt deze beleggingscategorie aantrekkelijk voor langertermijnbeleggers, stelt Fredrik Bjelland, fondsbeheerder van Skagen Kon-Tiki.

Om beren te verslaan is moed nodig

De opkomende markten bevinden zich in een bearmarket. Politiek tumult en spanningen op handelsgebied hebben de volatiliteit in 2018 aangejaagd. De daarop volgende vlucht van beleggers uit risicovolle beleggingen heeft opkomende markten flink in de verdrukking gebracht. Het resultaat is dat de MSCI Emerging Markets index dit jaar al 11,2% (in GBP) heeft verloren. Maar de geschiedenis leert dat geduld en moed beloond worden. Bjelland toont met een aantal grafieken aan hoe aantrekkelijk deze ontwikkelende economieën zijn om in te beleggen.

Langetermijngroei

De drijvende krachten achter de economische groei van de opkomende markten blijven intact. Technologische vooruitgang, een stijgend niveau van onderwijs en gezondheidszorg en een gunstige demografische ontwikkeling blijven de ontwikkelingslanden voortstuwen in de richting van meer welvaart en economische macht. Beleggers moeten zich niet laten afleiden door de ruis van handelsoorlogen en zwakke valuta, want de opkomende markten zullen volgens de OESO tweemaal zo sterk groeien als ontwikkelde markten. En ondanks dat deze markten sterk groeien, 40% van het aardoppervlak beslaan en 60% van de wereldbevolking bevatten, staat de financialisering van de opkomende markten nog in de kinderschoenen.

Figuur 1: Wereldwijde BBP verschuift naar het oosten… (bron:IMF)

Emergingmarketsdevelopments

Aantrekkelijke historische rendementen

De MSCI EM index bestaat weliswaar pas sinds 1998, maar het voortschrijdende tienjaarsrendement van de opkomende markten is al sinds 1935 consistent positief. Zelfs de afgelopen tien jaar, waarin de financiële crisis toesloeg, is voor beleggers in opkomende markten positief geweest. Voor beleggers met een kortere horizon dan tien jaar is de kans op positief rendement ook aantrekkelijk te noemen, meent Bjelland.

Figuur 2: Voortschrijdende tienjaarsrendement van de opkomende markten is al sinds 1935 consistent positief.

(Bron: BofA Merrill Lynch Global Investment Strategy, Global Financial Data) Waarderingenemergingmarkets

Overtuigende waarderingen

De recente daling van aandelen uit opkomende markten, afgezet tegen de sterke prestaties van Amerikaanse aandelen, leidt tot een significant verschil in waardering. Gerekend naar koerswinstverhouding worden opkomende markten momenteel 36% lager verhandeld dan ontwikkelde markten.

Figuur 3: Aandelen opkomende markten zijn aantrekkelijk gewaardeerd vergeleken met aandelen . ontwikkelde markten.

(Bron: Bloomberg ) Pricebookemergingmarkets

Veel van de cyclisch economische factoren en marktomstandigheden waar opkomende markten last van hebben, lijken te stabiliseren. Hoewel de verwachtingen zijn gedaald, is het cijferseizoen tot nu toe solide geweest met opkomende markten bedrijven die winsten hebben geboekt die in lijn liggen met of vooruitlopen op de prognoses. Ook de recente stijging van de Amerikaanse dollar heeft niet geleid tot een nieuwe zwakte van de opkomende markten. Hoewel de vele verschillen tussen opkomende markten landen worden onderkend, vertonen veel belangrijke landen ook tekenen van stabiliteit. China is op zoek naar een opleving van zijn economie, de politieke onzekerheid in Brazilië is nu afgenomen met de verkiezing van een markt-vriendelijke president en zelfs Rusland krijgt steun door een hogere olieprijs.

Ook het sentiment onder beleggers wordt positiever over opkomende markten. Bjelland verwacht steun voor opkomende markten aandelen als de verwachte rotatie van groei- naar waarde-aandelen plaatsvindt. Groeiaandelen zijn overgewaardeerd, de rotatie kan gunstig uitpakken voor de afgeprijsde aandelen uit opkomende markten.

Aantrekkelijk plaatje voor EM

De structurele drijvende krachten zijn nog altijd intact en met meer cyclische rugwind op komst, lijken de risico-/rendementverwachtingen voor aandelen uit opkomende markten over het algemeen aantrekkelijk.