Amundi: Drie waarschuwingssignalen om in de gaten te houden in 2019

Beleggers doen er in 2019 goed aan om licht overwogen te blijven in aandelen. Wel is het verstandig om de blootstelling aan defensieve sectoren en kwaliteitsaandelen te verhogen, vooral in de tweede helft van het jaar wanneer de Amerikaanse winsten beginnen terug te lopen.

Dat schrijft Amundi, Europa’s grootste vermogensbeheerder, in zijn outlook voor 2019.

Nu de wereldeconomie zich steeds verder in de laatste fase van de cyclus bevindt, gaan financiële risico’s volgens Amundi een belangrijkere rol spelen dan economische. Hoe verder in de cyclus en hoe krapper de financiële condities, des te groter wordt het risico op een marktcorrectie, aldus Amundi - ook al blijven economische omstandigheden gezond. Koersen zullen zich meer richting hun fundamentele waarde bewegen en minder beïnvloed worden door overtollige liquiditeit.

Volgens Amundi is het verstandig om de volgende drie waarschuwingssignalen in de gaten te houden volgend jaar. Deze hebben in het verleden bewezen goede indicatoren te zijn voor een marktcorrectie. Hoewel geen van deze waarschuwingssignalen al een kantelpunt hebben bereikt, zitten ze er volgens Amundi niet meer ver vanaf.

1 – Wereldwijde liquiditeit

Reële rentes, risicopremies (credit spreads) en de handelsgewogen dollar-index zijn volgens Amundi goede graadmeters voor de wereldwijde liquiditeit. Een stijgende dollar en renteverhogingen door de Fed hebben in opkomende markten al voor krappere financiële condities gezorgd. In andere ontwikkelde markten is het monetair beleid nog redelijk ruim. Toch zal de wereldwijde liquiditeit verder afnemen aangezien Amundi verwacht dat centrale banken door gaan met hun normalisatiebeleid.

2 – Winst per aandeel

Amundi verwacht in 2019 een terugkeer van de aandelenkoersen naar hun fundamentele waarde en een verhoogde volatiliteit door toegenomen handelsspanningen. De verwachte winst per aandeel zal naar beneden worden bijgesteld en Amundi verwacht dat deze in 2019 wereldwijd op 10% zal uitkomen. Aangezien de winstgevendheidcijfers meer naar elkaar toe zullen kruipen heeft Amundi voor volgend jaar geen duidelijke favoriete aandelenregio.

3 – Moody’s BAA-AAA spread

Een oplopende credit spread is een signaal voor toenemende financiële risico’s. Amundi kijkt naar de Moody’s BAA – AAA spread als indicator voor een koersdaling van meer risicovolle activa. Sinds maart dit jaar is een daling ingezet richting de ‘alert treshold’ van 100.