Pond op laagste punt sinds april

Door Bart Hordijk, Monex Europe

Gisteren leek het allemaal nog kommer en kwel voor het Britse pond, nadat dit weekend bekend werd dat Minister van Infrastructuur Jo Johnson opstapte en geruchten de ronde deden dat vier andere kabinetsleden zijn voorbeeld zouden volgen. Vandaag waait de wind echter vanuit een hele andere hoek. “Voorzichtig optimistisch” commentaar van Theresa May en haar de facto vice-premier David Lidington waren genoeg om het sentiment rondom de pond om te draaien. Theresa May zei gisteravond dat de Brexit-onderhandelingen “in het eindspel” zijn, waar Lidington vandaag voorzag dat een Brexit-overeenkomst in de komende 24-48 uur zeker een mogelijkheid is.

Het Britse pond bevindt zich als het ware in een achtbaan met looping na looping, met meer dan een procent daling tussen vrijdagmiddag en maandag, wat nu op dinsdagmiddag alweer volledig is uitgewist (grafiek 1).

Sterling blijft ondertussen fungeren als onze meest geraadpleegde barometer voor het Brexit sentiment. Dat May gisteravond bijvoorbeeld optimistisch was over de onderhandelingen is niet zo gek, aangezien zij onder continue druk staat van het politieke thuisfront om te laten zien dat zij de persoon is om het Verenigd Koninkrijk een uitmuntende Brexit deal te bezorgen. Dat de Brexit-barometer sterling hierdoor al uitsloeg, toont wel aan dat nerveuze markten verwachten dat doorslaggevende ontwikkelingen in de komende dagen welhaast onvermijdelijk lijken.

Grafiek 1: Zo gewonnen, zo geronnen; de winsten van de greenback tegenover sterling rond het weekend bleken van korte duur.

Pondeurokoers