May wankelt en het Britse pond struikelt

Commentaar Bart Hordijk, Monex

Na maandenlange stroperigheid volgen de ontwikkelingen in Brexit elkaar in rap tempo op. De Brexit-minister Dominic Raab maakte vanochtend zijn vertrek kenbaar. Na zijn vertrek kwam er een heuse “Brexodus” op gang, waarbij er nog drie andere ministers en twee onderministers ervoor kozen om hun ambt neer te leggen. Het Britse pond geldt al maanden als een barometer voor de kansen op een Brexit-overeenkomst en de marktreactie op het vertrek van Raab en consorten wijst er op dat de kansen op een goede afloop slechter zijn geworden.

De belangrijkste vraag nu om de koers van het Britse pond over enkele maanden te kunnen bepalen is of de huidige Brexitdeal door het Britse parlement heen geloodst kan worden. De positie van de deal – en niet te vergeten van Theresa May wiens lot hieraan onlosmakelijk verbonden lijkt – is op zijn zachtst gezegd heikel te noemen. De voornaamste reden voor de struikelende pond van vandaag is dat er na het vertrek van Raab er nu een persoon minder is waarvan de naam sterk aan de huidige deal verbonden is. Hij kan zich dus niet langer hard maken maken om genoeg leden van het Britse lagerhuis ervan te overtuigen om voor de deal te stemmen begin december, wat overigens ook geldt voor de andere kabinetsleden die zijn opgestapt. Dit kan wel eens verstrekkende gevolgen hebben, aangezien het nu lijkt dat de stemming in het Lagerhuis kantje boord gaat worden.

Mocht May echter zichzelf en de huidige deal langs de vele haaien in het parlement weten te laveren en een motie van wantrouwen vermijden of overleven, dan is het vooruitzicht voor het Britse pond juist uitermate zonnig. De munt is ondergewaardeerd afgezet tegen langjarige gemiddelden, de onzekerheid bij bedrijven en consumenten verdwijnt en investeringen die zijn uitgesteld in afwachting van de Brexit-uitkomst, zullen (gedeeltelijk) alsnog gedaan worden. “De nacht is het donkerst net voor de zonsopgang” luidt een Engels spreekwoord, wat optimistisch klinkt, maar voor nu lijken de vooruitzichten voor een orderlijke Brexit en het pond duisterder te zijn geworden.

Brexitpound