Hoe de markten kunnen reageren op een Brexit-overeenkomst

Pimco over Brexit-overeenkomst: meer volatiliteit, hogere rente op staatsobligaties en sterker pond

Michaellewis
Michael Lewis
Na een paar moeilijke weken heeft de berichtgeving over de Brexit zich snel ontwikkeld. Nu er een waarschijnlijke Brexit-overeenkomst is, heeft dat gevolgen op korte en langere termijn voor de markten: we verwachten meer volatiliteit naarmate het proces vordert, gecombineerd met een mogelijke stijging van de rente op Britse staatsobligaties en een sterkere wisselkoers voor het pond, al zullen sommige Brexit-gerelateerde risico’s waarschijnlijk in de koersen verwerkt blijven.

De concept-Brexit-overeenkomst omvat een tussenoplossing voor de Ierse grens als de definitieve handelsovereenkomst in december 2020 nog niet rond is. De oplossing van een douane-overeenkomst tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU lost de kwestie Ierland en de Ierse Republiek op. Het roept echter ook nieuwe vragen op over de vraag of het Verenigd Koninkrijk zeggenschap heeft over de wetgeving in de douaneovereenkomst, en hoe het VK deze eventueel kan verlaten.

Er is al commentaar van een aantal parlementsleden over dit onderwerp, en daarin ligt de uitdaging voor de regering van Theresa May: hoe kun je het moeilijke pad bewandelen van het kalmeren van de verschillende kiezers van de Conservatieve Partij en hun partners in de Democratische Unionistische Partij in Noord-Ierland (DUP), met al die verschillende meningen over hoe ze de Brexit graag zien?

Nu in de Britse kabinetsvergadering de eerste drempel is genomen, gaat de aandacht uit naar het commentaar van conservatieve en DUP-parlementsleden, evenals de reacties uit Europa. Er zullen ongetwijfeld nog veel nieuwsberichten volgen en er blijven nog veel onzekerheden over. Wij voorzien echter dat beide partijen uiteindelijk akkoord gaan, zij het om verschillende redenen.

Overgangsovereenkomst meest waarschijnlijke uitkomst

Hoewel de Conservatieve Partij intern sterk verdeeld blijft, laat de overgangsovereenkomst voldoende ruimte voor toekomstige onderhandelingen, zodat ieder voldoende reden zou moeten hebben om deze overeenkomst uiteindelijk te steunen. Tegelijkertijd blijft het VK, vanuit EU-perspectief, ten minste tot december 2020 nauw verbonden aan de EU en zal daarom waarschijnlijk in die periode zijn verplichtingen jegens de EU-begroting nakomen. Dus hoewel er nog steeds een spel van politiek spierballenvertoon overblijft, blijft het onze verwachting dat de transitieovereenkomst uiteindelijk zal worden ondertekend.

Dit betekent echter niet dat de komende weken vrij van volatiliteit zullen zijn. De markt zal vooral kijken naar de reactie in Europa, terwijl men ook zal proberen te begrijpen hoe waarschijnlijk het is dat de overeenkomst in december door het Britse parlement wordt aangenomen. Er is ook het risico dat er iets misgaat tijdens de EU-VK-top, die naar verwachting eind november zal plaatsvinden.

Beleggingsimplicaties

Wanneer er inderdaad een overgangsovereenkomst is die de verschillende politieke hindernissen doorstaat, verwachten we dat de Britse rente zal stijgen en dat de Britse staatsobligaties minder zullen presteren ten opzichte van wereldwijde obligaties, aangezien de onzekerheid op korte termijn zal zijn afgenomen. Nu de Britse economie op volle capaciteit draait en er tekenen zijn van stijgende lonen, verhoogt een Brexit-overeenkomst ook de kans dat de Bank of England de rente meer verhoogt dan momenteel door de markten wordt ingeprijsd (namelijk twee rentestappen in de komende twee jaar).

Dit zou op zijn beurt het Britse pond ondersteunen. We verwachten ook dat in dat scenario uit de rentes op Britse bankleningen een deel van hun risicopremie ten opzichte van wereldwijde branchegenoten zal verdwijnen. Waarschijnlijk zal niet alle Brexit-gerelateerde risicopremie verdwijnen, maar elke stap in de richting van een stabiel toekomstig handelsakkoord zal zeker helpen.