DWS: Grootste daling olieprijs sinds 2015, en zwakte zal aanhouden

De voorbije zes weken is de olieprijs met $ 20 per vat gedaald, de grootste daling sinds begin 2015. Volgens Darwei Kung, hoofd grondstoffen bij vermogensbeheerder DWS, zijn daar zowel aan de aanbodzijde als aan de vraagzijde redenen voor.

“Aan de aanbodzijde heeft OPEC goed werk geleverd om de wereldwijde voorraden naar beneden te brengen. Ze zijn nu ongeveer terug in lijn met hun vijfjarig gemiddelde. De OPEC-leden houden vast aan de afgesproken productiequota, en dat heeft hen intussen een aanzienlijke geloofwaardigheid bezorgd.”

“Maar die productiequota gelden slechts tot eind dit jaar. En met de onzekerheid over de effectiviteit van sancties tegen Iran, de opschaling van de productie door Rusland en Saoedi-Arabië, en het mogelijke einde van eerdere productieonderbrekingen in landen zoals Libië en Nigeria, komt de zwaarbevochten geloofwaardigheid van OPEC opnieuw onder vuur.”

“Aan de vraagzijde wijzen signalen in verschillende grote economieën op een aankomende groeivertraging, wat uiteraard grote gevolgen zou hebben voor de vraag naar olie. Alles samen wijst het zesmaands voortschrijdend totaalverschil tussen vraag en aanbod op verdere zwakkere olieprijzen, zoals onze Grafiek van de Week laat zien.”

Olieprijzen