Pimco: China’s eerste tekort op lopende rekening sinds 1993 kan druk op obligatiemarkt opvoeren

Beleggers die de handelsperikelen tussen de Verenigde Staten en China volgen, zullen ervan hebben opgekeken dat China over de eerste negen maanden van dit jaar voor het eerst sinds 1993 een tekort op de lopende rekening liet zien. Het tekort van 12,8 miljard dollar is weliswaar maar rond 0,1% van het bbp op jaarbasis, maar het maakt duidelijk dat Peking succesvol is in het streven om de economie minder afhankelijk te maken van export en meer nadruk te leggen om binnenlandse vraag. Het is nog maar tien jaar geleden dat het overschot van China piekte op 420 miljard dollar, ofwel 9% van het bbp.

Dat China steeds meer omzwaait van exporteur naar importeur van kapitaal kan de obligatiemarkten wereldwijd onder druk zetten, met name in de markten voor lokale valuta’s in Azië, schrijft portefeuillebeheerder Isaac Meng van obligatiespecialist PIMCO in een commentaar.

Verwacht overigens maar niet dat Washington door dit tekort zijn positie in de handelsperikelen zal matigen, want het Chinese handelsoverschot met de VS is nog altijd enorm, stelt Meng.