Zachte Brexit minder waarschijnlijk

Bijdrage geschreven door Ben Lord, Fund manager of the M&G (Lux) European Inflation Linked Bond Fund

Benlord
Ben Lord
De zachte Brexit-overeenkomst die May in haar buitenverblijf Chequers onderhandeld had, lijkt nu minder waarschijnlijk gezien het gebrek aan steun in het parlement en zelfs in haar eigen kabinet en partij.

Met een hardere Brexit overeenkomst krijgen we een zwakker pond, een korte termijn rally van het rendement van Britse overheidsobligaties en inflatieverwachtingen die waarschijnlijk zullen aantrekken als gevolg van de zwakte van het Britse pond. Als er helemaal geen Brexit komt, dan kan het pond stijgen tot het niveau van voor het referendum en zou het rendement van Britse overheidsobligaties dalen naar het niveau van voor het referendum. Algemene verkiezingen en een mogelijks door Corbyn geleide Labour-regering zouden het einde van de bezuinigingen betekenen, het rendement van de Britse overheidsobligaties zou sterk stijgen en het pond zou sterk dalen".

Een tekort op de lopende rekening betekent dat we afhankelijk zijn van de vriendelijkheid van vreemden. Het huidige tekort van 3,5% van het bbp verschilt niet veel dan dat van 1974, toen we werden gered door het IMF, en van dat in het begin van de jaren negentig, toen we uit het Europese wisselkoersmechanisme werden verdreven. Het tekort is nu beter dan in het verleden als gevolg van de zwakte van het Britse pond. Maar het is nog steeds vrij precair en wat je niet wilt is een katalysator die die buitenlandse geldbronnen kan dwingen om te stoppen met financieren. Dan zou je een zeer scherpe devaluatie krijgen.