Invesco: Adempauze Fed door wereldwijde groeivertraging

De Amerikaanse Fed lijkt voor te sorteren op een vertraging van de wereldwijde groei, door in 2019 minder hard op de rem te gaan trappen. Dat constateert Kristina Hooper, Chief Global Market Strategist van vermogensbeheerder Invesco .

Hooper: ‘’Ik maak me al enige tijd zorgen dat de toenemende handelsspanningen en monetaire verkrapping leiden tot een vertraging van de wereldwijde groei. Het goede nieuws is dat de Fed zich eindelijk zorgen lijkt te maken en gereed is daarnaar te handelen.”

Een renteverhoging in december zit er wel in, aldus de strateeg, maar in 2019 is een vertraging in het huidige tempo van renteverhogingen ‘waarschijnlijk’. “De daling van het rendement op treasuries aan het einde van vorige week geeft aan dat beleggers hetzelfde gaan vermoeden.” De Fed zou er volgens Hooper goed aan doen om naar de markt te communiceren dat er in het beleid rekening gehouden wordt met zwakkere economische data.

Tot vorige week was dat onduidelijk, aldus Hooper, gezien de snelheid en regelmaat waarmee de rente werd verhoogd. De opmerkingen van de vice-voorzitter van de Fed, Richard Clarida, zijn volgens haar zeer belangrijk: hij stelde vorige week in een interview dat de Fed dicht bij de ‘neutrale’ rente zit. De president van de Atlanta Fed, Raphael Bostic, benadrukte in dezelfde week de noodzaak van een ‘voorzichtige aanpak’. Zijn tegenhanger bij de Philadelphia Fed (Patrick Harker) zei ‘niet overtuigd’ te zijn dat een renteverhoging in december verstandig is.