Outlook Pictet: Cash kan beste belegging van 2019 worden

Cash zou in 2019 wel eens de best presterende vermogenscategorie kunnen worden. Vermogensbeheerder Pictet AM zet zich schrap voor een lastig jaar, waarin een mix van lagere groei en hogere inflatie slecht nieuws voor zowel aandelen als obligaties betekent.

De MSCI All Country World Index zal volgend jaar weinig tot niets opleveren, voorziet hoofdstrateeg Luca Paolini. Dat is vooral te danken aan de Amerikaanse aandelenmarkt, “een van de duurste ter wereld”, waar een te verwachten draai in vertrouwen én de mogelijkheid van een verdere monetaire verkrapping voor “uitdagende omstandigheden” zorgen.

Een stijging van de Amerikaanse 10-jaarsrente tot boven de 3,5% zou aandelen op twee manieren raken, benadrukt Paolini. Beleggers zullen aandelen deels inruilen voor obligaties, en een hogere rente betekent hogere (her)financieringskosten voor bedrijven.

Pictet is enthousiaster over het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland, waar defensieve aandelen een relatief groot deel van de index uitmaken. Defensievere sectoren zoals de gezondheidszorg hebben in 2019 de potentie het beter te doen dan meer cyclische bedrijfstakken. Ook Japan is een lichtpuntje, onder meer dankzij lage waarderingen en een laag schuldniveau.

Voor aandelen in de eurozone ziet Paolini beperkte winstmogelijkheden, in lijn met de economische vooruitzichten voor de regio: een al vertragende groei in combinatie met een mogelijke escalatie van de Italiaanse schuldencrisis. China is favoriet binnen de categorie opkomende markten, gezien de lage gemiddelde koers/winstverhouding van 10 en het op groei gerichte beleid van de Chinese regering.

Obligatiemarkten

Paolini noemt bedrijfsobligaties “de meest dure beleggingscategorie in ons waarderingsmodel”, extra zorgelijk nu centrale banken wereldwijd hun beleid verkrappen. Hij wijst daarnaast op hogere schuldniveaus bij bedrijven, het gestegen aanbod van obligaties, een grotere aanwezigheid van op korte termijn gerichte retailbeleggers en een lagere liquiditeit. Met betrekking tot het laatste: “Sinds de crisis in 2008 is het volume van uitstaande Amerikaanse bedrijfsobligaties verdubbeld tot $5500 miljard, terwijl de voorraden bij brokers met 90% zijn gedaald tot slechts $30 miljard.”

En het meest zorgwekkend: de kredietkwaliteit staat onder druk. “Onze modellen laten zien dat minstens $150 miljard aan obligaties kan worden afgewaardeerd naar high yield.” De markt kan die toevloed aan fallen angels alleen verwerken door middel van een koersdaling. Paolini is vooral voorzichtig over Europa, waar de waarderingen ‘extremer’ zijn dan in de VS. De beste winstkansen voor obligatiebeleggers liggen volgens Pictet AM in Amerikaanse inflation-linked bonds en 30-jarige treasuries. In de opkomende markten zijn meer gunstige rendementen te vinden, vooral in Rusland en Zuid-Afrika. Schuld in lokale valuta zou in 2019 moeten profiteren van het einde van de bull-markt van de dollar, die volgens Pictet 20 tot 25% overgewaardeerd is ten opzichte van valuta’s uit opkomende landen.