Schroders: Verliezen groeiaandelen terrein ten gunste van waardeaandelen?

De signalen stapelen zich op dat groeiaandelen hun koppositie aan het verliezen zijn ten gunste van waardeaandelen. Als dat waar is, dan kan dit een dramatische omslag betekenen in een trend, waar we de laatste jaren vertrouwd mee zijn geraakt, stellen Robin McDonald en Marcus Brookes, multi-manager specialisten bij Schroders .

Robinmcdonald
Robin McDonald

De praktijk is hardleers

In een bullmarkt valt het meeste geld te verdienen aan het begin van de cyclus, als het sentiment en de prijzen nog onder druk staan. En aan het einde, als beleggers in hun optimisme de fundamentals overschreeuwen. Een wijs advies is dus om aan het begin van een cyclus meer risico te nemen. Want aan het einde neemt de kans toe dat die rendementen plots verdampen zodra de stemming omslaat.

Maar in de praktijk zijn de meeste beleggers risicomijdend aan het begin van een cyclus en vol van vertrouwen tegen het einde. Beide specialisten van Schroders letten vooral op waardering en verwachting om een inschatting te maken van toekomstige rendementen. Het is oppassen geblazen als extreme waarderingen, torenhoge verwachtingen en concentratie van kapitaal samenkomen. Laat dat nu juist het geval zijn op de Amerikaanse aandelenmarkt en met name bij de groeiaandelen.

Zo veel geld in zo weinig aandelen

In de afgelopen onderhalfjaar is de marktkapitalisatie van Amerikaanse bedrijven gegroeid met 6 biljoen dollar. De helft daarvan zit in de techsector. En de vijf FAANG-aandelen hebben daar weer de helft van opgestreken. Zo veel geld in zo weinig fondsen, dat is typisch voor een late cyclus, waar beleggers meer geleid worden door psychologie dan door fundamentals. In oktober raakten de FAANG-aandelen in een bearmarkt, wat duidt op een omslag.

Conservatief en contrair

Excessieve waarderingen kunnen alleen bestaan bij de gratie van een meerderheid van beleggers die ze negeren. Met groeiaandelen hebben we dit eerder beleefd in de jaren ’70 en jaren ’90 (tech bubble). In beide gevallen was het uiteindelijk beter om vroeg eruit te stappen dan te lang erin te blijven.

Zoals de meeste zaken in de financiële wereld, zijn de relatieve prestaties cyclisch. Soms wordt die cyclus gedreven door vaardigheid, maar vaak ook door stijl. Robin McDonald en Marcus Brookes zijn voorstander van waardebeleggen, maar voor het grootste gedeelte van deze bullmarkt waren ze dat niet. Een kenmerk van waardebeleggen is om conservatief tegendraads te zijn - dat wil zeggen dat een waardebelegger sceptisch staat tegenover nieuwe paradigma's en meer waarde hecht aan een terugkeer naar het gemiddelde, ook al duurt het enige tijd voordat die ontwikkeling in gang is gezet. In wezen wordt deze ontwikkeling gedreven door de overtuiging dat beleggers uiteindelijk op zoek gaan naar goedkope activa om te kopen en dure activa om te verkopen.

Van tech-boom naar tech-doom

Marcusbrookes
Marcus Brooke

Tegenwoordig koersen Amerikaanse aandelen bijna dubbel zo hoog als in de rest van de wereld gemeten naar hun koerswinstverhouding. Dat is een premie die tienmaal zo hoog ligt als het historisch gemiddelde. Met name de Amerikaanse technologiesector heeft een buitenproportionele invloed gehad op Amerikaanse aandelenkoersen.

Er doemen steeds meer tekenen op dat de dure (tech)aandelen hun beste tijd hebben gehad. Als dat doorzet, gaan we een dramatische trendbreuk meemaken ten opzichte van de afgelopen jaren, menen Robin McDonald en Marcus Brookes.

De afwaardering van groeiaandelen ten gunste van waardeaandelen, kan volgens de beide specialisten van Schroders een aantrekkelijke kans bieden. Waardebeleggen heeft de langste periode van ondermaats presteren achter de rug ten opzichte van groeibeleggen. Mode is aan verandering onderhevig. Bij beleggen is dat bij niet anders.