AllianzGI: Kans op eindejaarsrally neemt af

Op 1 december ontmoeten de Amerikaanse president Trump en de Chinese president Xi elkaar tijdens de G20-top in het Argentijnse Buenos Aires. Op de agenda staat onder meer de internationale handelspolitiek. Grote vraag is natuurlijk of de twee grootste economieën ter wereld hun geschillen kunnen oplossen. De gevolgen van hun handelspolitiek worden internationaal steeds tastbaarder. Zo is 2,5% van de wereldwijde invoer al getroffen, aldus Greg Meier, senior US economist and vice president van AllianzGI.

Volgens Meier zijn er voor Trump en Xi drie mogelijke scenario's: een deal die de handelsoorlog beëindigt, een tijdelijke overeenkomst om de onderhandelingen te versnellen en escalaties een halt toe te roepen of een impasse. De derde mogelijkheid, die van een impasse, lijkt het meest waarschijnlijk: voor president Xi wordt het heel moeilijk om zijn eigen ambities waar te maken als hij instemt met de veranderingen in het Chinese industriebeleid die door Trump worden geëist.

Kijken we verder naar deze week, dan zien we dat er veel economisch nieuws is. Duitse beleggers krijgen updates over het lokale bedrijfsklimaat (maandag), het consumentenvertrouwen (dinsdag) en werkloosheid en inflatie (donderdag). De Duitse economie kromp in het derde kwartaal. Hoewel de werkloosheid een recordlaagte heeft bereikt, is de prijsdruk toegenomen en is het vertrouwen van het bedrijfsleven afgenomen.

In Azië staan Japan en China in de schijnwerpers. Japan heeft te maken met dezelfde omstandigheden als Duitsland. Beide economieën zijn export gedreven, hebben een lage werkloosheid en een stijgende inflatie. Ook in Japan is de economie in het derde kwartaal gekrompen. Met de cijfers van detailhandelsverkopen, industriële productie en bouworders op donderdag en vrijdag zal duidelijker worden of die krimp al dan niet eenmalig was.

In China, dat misschien het meest te lijden heeft onder de handelsspanningen, krijgen beleggers informatie over de productie- en dienstensector (vrijdag). Beide zijn de afgelopen maanden verzwakt.

Amerika lijkt daarentegen in goede vorm. Analisten verwachten een zwakker maar nog steeds verhoogd consumentenvertrouwen (dinsdag) en een hoger bbp dan in het derde kwartaal (woensdag). Daarnaast denken ze dat de huizenmarkt opveert en dat consumenten meer verdienen en besteden (donderdag).

Vanuit technisch oogpunt neemt de kans op een eindejaarsrally af. Dit omdat de instroom in passieve beleggingen de neerwaartse volatiliteit aanjaagt. Hoewel beleggers nog steeds relatief ontspannen lijken, is de recente verkoopdruk een uitdaging voor de bestaande langere termijntrends en ‘koop de dip’ mentaliteit. We houden in de gaten of de korte termijn oversold-omstandigheden het tij zullen doen keren.