Amundi: ‘no-deal Brexit’ gunstiger voor gilts

Als de kans op een no-deal Brexit in aanloop naar de deadline van 29 maart 2019 toeneemt, worden Britse staatsobligaties, gilts, een interessantere beleggingscategorie. Dat schrijft Chris Morris, Senior Portfolio Manager Global Fixed Income van Amundi.

Morris concludeert dat de markten toekomstige renteverhogingen door de Bank of England (BoE) reeds hebben verdisconteerd. In het geval van een no-deal Brexit zou dit achterhaald zijn. Sommige beleggers zullen dan zelfs voorsorteren op een hernieuwd obligatie-opkoopprogramma (kwantitatieve verruiming), een scenario waarin de Britse rente daalt en de koers van de gilts stijgt.

Amundi raadt beleggers evenwel niet aan om te handelen op deze verwachtingen. “De BoE benadrukt hoe moeilijk het zal zijn om de juiste monetaire opstelling te bepalen als er een Brexit zonder deal komt of een zeer harde versie van de uiteindelijke overeenkomst”, schrijft Morris. “Zowel de aanbod- als de vraagzijde van de economie speelt een rol, en de waarschijnlijke verzwakking van de valuta kan een opwaartse druk op de ingevoerde prijzen uitoefenen.”

Bij een no deal-Brexit verwacht Amundi een significante daling van het pond, oplopend tot mogelijk 10%.

Momenteel is Amundi nog neutraal ten opzichte van Brits staatspapier. Bij een Brexit met een gunstige deal neemt echter Amundi een bearish houding aan ten opzichte van gilts, vooral met betrekking tot korte looptijden, omdat de BoE reeds heeft aangegeven sneller renteverhogingen door te voeren dan de markt heeft verdisconteerd.

Een Brexit met een deal is volgens Amundi het meest waarschijnlijke scenario. “Hoewel de Brexit-gerelateerde onzekerheid op het vertrouwen drukt, nemen we aan dat in het geval van een Brexit-deal de Britse economie in 2019 en 2020 een lichte versnelling zal ervaren.”