Vooruitzichten Amerikaanse aandelenmarkt : er zijn nog steeds kansen te vinden

Door Dan White, fund manager of the M&G North American Value Fund

Danwhite
Dan White

De recente verkoopgolf op de Amerikaanse aandelenbeurzen schudde de beleggers wakker. De zeepbel leek wel gebarsten. Vooral sommige technologieaandelen waren erg duur geworden. Vooruit kijkend naar 2019 vinden we het geruststellend dat er in de meeste sectoren in de VS kansen te vinden zijn.

De S&P 500 is tussen maart 2009 en september 2018 met 330% gestegen, waarmee het de langste stijging uit de gedocumenteerde geschiedenis is.

Een economisch herstel na de financiële crisis van 2008, een verbetering van de fundamentals van de ondernemingen en een toename van de risicobereidheid van de beleggers gestimuleerd door de lage rentevoeten, droegen allemaal bij tot een stijging van de markt.

Maar deze recordstijging lijkt uit de hand te lopen. In oktober 2018 zagen we een sterke ommekeer: de totale index daalde met ~10%.

De koersdalingen van oktober waren aanzienlijk, maar nog steeds relatief klein in de context van de recente stijgingen. Toch lijden veel beleggers grote verliezen.

Sommige van de favoriete technologiebedrijven - zoals Facebook , Amazon , Apple , Netflix of Googles moederbedrijf Alphabet (soms gezamenlijk aangeduid als de FAANG's) - zijn veel verder gedaald dan de totale index.

De koers van het Apple -aandeel - waarvan de waardering een piek bereikte van meer dan 1,1 biljoen dollar waardoor het wereldwijd de grootste onderneming ter wereld uit de geschiedenis werd – daalde vervolgens met meer dan 25%. De Facebook -aandelen werden geraakt door de fall-out van het Cambridge Analytica-schandaal en zijn sinds de piek met bijna 40% gedaald.

De snelheid en de aard van de verkoopgolf is ook van belang voor beleggers. We waren allemaal ook gewend geraakt aan een rustige marktomgeving. Maar veel aandelenkoersen zijn plotseling veel volatieler geworden. Dit heeft sommige beleggers verrast.

Terugkeer van waarde-aandelen

Betekent dit dat de "zeepbel" is gebarsten? Niet helemaal. In plaats daarvan lijkt de situatie op de huidige Amerikaanse aandelenmarkt meer op een elastiekje. Dat kan maar beperkt uitgerekt worden. En hoe verder het wordt uitgerekt, des te onvermijdelijker wordt de terugslag.

Sinds enige tijd zijn bepaalde segmenten van de Amerikaanse aandelenmarkt erg duur geworden - vooral de FAANG-bedrijven. Toch bleven andere delen van de markt aantrekkelijk gewaardeerd. Tegen september 2018 was de kloof tussen goedkoop en duur ongelooflijk groot geworden - een beetje als een elastiekje.

De verkoopgolf die we sinds begin oktober zien, lijkt het begin te zijn van de terugkeer van waarde-aandelen. Dure groeiaandelen zoals de FAANG's hebben ondermaats gepresteerd, terwijl veel goedkope, waardeaandelen zoals nutsbedrijven of financiële bedrijven het vrij goed hebben gedaan.

Zelfs na de verkoopgolf zien veel groeiaandelen er nog steeds erg duur uit. De beleggers beginnen zich dan ook terecht af te vragen of waardeaandelen aantrekkelijker kansen bieden. De record stierenmarkt zou in de VS nog kunnen aanhouden, maar waarschijnlijk zal de outperformance gedreven worden door waardeaandelen in plaats van groeiaandelen.

Vooruit kijkend naar 2019 vinden we het geruststellend dat er in de meeste sectoren in de VS kansen te vinden zijn. We hebben een blootstelling aan alle belangrijke sectoren, waaronder grote wegingen in de financiële , gezondheidszorg-, technologische en energiesector.

Omdat we de FAANG’s nog steeds duur vinden, hebben we ze niet in ons bezit (met uitzondering van een kleine positie in Alphabet). Toch blijft de bredere technologiesector een rijk jachtgebied - vooral hardware & halfgeleiderbedrijven. Deze bedrijven zijn cyclisch, maar worden vaak verhandeld tegen aantrekkelijke waarderingen die goede kansen bieden voor langetermijnbeleggers. Maar het "verouderingsrisico" is hoog - dus moeten beleggers hun onderzoek doen en selectief zijn.

Terwijl de olieprijs volatiel blijft (de Brent is in minder dan 2 maanden tijd met 30% gedaald), zijn de onderliggende fundamentals voor veel energieaandelen sterk verbeterd. De balansen zijn sterker en veel bedrijven hebben de productiekosten verlaagd. Dit betekent dat ze vandaag de dag vaak meer cash genereren (olie wordt verhandeld aan ~60 dollar), dan toen de olieprijs meer dan 100 dollar bedroeg.