Amundi: Meer ruimte voor nemen risico’s

n het begin van 2019 kunnen beleggers meer risico nemen in delen van de markt, gezien de aantrekkelijke waarderingen in combinatie met degelijke winstvooruitzichten. Desondanks blijft een focus op kwaliteit en waarderingen geboden. Dat stelt Europa’s grootste vermogensbeheerder Amundi in de maandelijkse Global Investment Views.

In tijden van politieke en economische onzekerheid staat behoud van vermogen bovenaan het lijstje van de meeste beleggers. Het is daarom belangrijk om concentratie in de meest risicovolle markten te voorkomen. Amundi adviseert beleggers te focussen op kwaliteit en waarderingen om zo aandelen met de sterkste fundamenten te selecteren. Deze zijn beter bestendig tegen een marktdaling. Verder zal het beleid van centrale banken een belangrijke rol gaan spelen in het bepalen van het marktsentiment.

Amundi is op het gebied van aandelen het meest positief over de Amerikaanse markt, maar zoekt ook elders naar gunstige instapmomenten als gevolg van prijscorrecties eerder dit jaar. Europa wordt weer interessant nadat de politieke risico’s, gelinkt aan de Europese parlementsverkiezingen in mei, wegebben. Wanneer de stijging van de Amerikaanse rente en de dollar afneemt worden ook opkomende markten weer interessant, aldus Amundi.

Hoewel er volgens de vermogensbeheerder op de korte termijn nog koersdalingen aan kunnen komen op de Amerikaanse aandelenmarkt, wordt er nog geen einde van de opwaartse trend verwacht. In het verleden vonden bear-markten altijd plaats ten tijde van een recessie en voor zover ontbreken de tekenen hiervoor. Dit wordt ondersteund door de sterke winstgroei hoewel Amundi verwacht dat deze volgend jaar zal afzwakken.

In Europa heeft de factor ‘waarde’ voor het eerst in tien jaar beter gepresteerd dan de markt tijdens een correctie. De Europese winstgroei is positief, maar de markt straft bedrijven die tegenvallen harder dan dat positief verrassende bedrijven worden beloond. Een toename in productiekosten, importtarieven en schommelende wisselkoersen waren de drie belangrijkste factoren met een negatieve invloed op Europese bedrijfsresultaten en blijven ook volgend jaar belangrijk om in de gaten te houden. Beleggers zouden zich volgens Amundi moeten focussen op bedrijven waarvan koersen te hard zijn afgestraft en de koers niet de winst per aandeel reflecteert.

Aandelen uit opkomende markten zijn aantrekkelijk geprijsd. Waar onzekerheid over de groei van de Chinese economie de koersen negatief beïnvloedt lijkt een eindejaarssprint mogelijk, mocht zich een wereldwijd herstel van aandelenkoersen voordoen. Voor een echt koersherstel in opkomende markten zal de dollar echter moeten stabiliseren, handelsspanningen moeten afnemen en een harde val van de Chinese economie worden afgewend. Verder is Amundi voorzichtig met betrekking tot olie en positief over aandelen uit Brazilië, Mexico en Rusland.