DWS: Amerikaanse aandelen in 2018, een gelijkspel?

Hebben Amerikaanse aandelen het lastig of doen ze het beter dan andere activa? Het is maar net hoe je ernaar kijkt, stelt vermogensbeheerder DWS.

Wat vindt bijvoorbeeld de toeschouwer van een voetbalwedstrijd bdie eindigt in een gelijkspel? Dat hangt af van het verloop van de wedstrijd en de verwachtingen vooraf. Als de gedoodverfde winnaar niet verder komt dan een gelijkspel, ligt de focus op de verloren punten. Maar de underdog zal het punt uitgebreid vieren.

Hetzelfde geldt voor de S&P 500. Over een paar weken weten we of de index het jaar in de min of in de plus afsluit. Of men tevreden is met een rendement van net boven de nul, hangt af van de verwachtingen en het instapmoment.

Alleen degenen die tijdens de korte tijd dat de index onder het huidige niveau handelde, instapten, zullen een voorsprong hebben. Ook beleggers die de prestaties van de S&P 500 vergelijken met de meeste obligatie-indices of zelfs met de het grotendeel van andere aandelenindices, zullen best tevreden zijn. Tenslotte is de langste bull run in de VS nog in volle gang.

Maar als beleggers verwachten dat ze net als in de afgelopen jaren rendementen van tussen de 10 tot 20% kunnen halen, komen ze straks waarschijnlijk van een koude kermis thuis.