Western Asset ziet dollar doorstijgen

Door Ken Leech, Chief Investment Officer, Western Asset (een filiaal van Legg Mason )

Kenleech
Ken Leech

Dit jaar werden de vroege verwachtingen voor een gesynchroniseerde groei al vrij snel tenietgedaan. In plaats daarvan werd 2018 het jaar van de meest gedesynchroniseerde wereldwijde groei sinds 1998. Dankzij de turbokracht van laatcyclische stimuleringsmaatregelen heeft de Amerikaanse economie nog aan kracht gewonnen. Terwijl de economie van de rest van de wereld steeds zwakker geworden is door de handelsspanningen en de politieke risico's van verschillende landen.

De divergentie van de Amerikaanse en mondiale groei leidde tot een sterke dollarkoers, een hogere Amerikaanse rente en versnelde de risicopremies van spreadproducten buiten de VS, met name in opkomende markten.

De tragere wereldwijde en Amerikaanse groei (hoewel die nog steeds stevig is) zorgt voor een zeer gunstige inflatieachtergrond.

Het monetaire beleid verstrakt al twee jaar en de fiscale stimulans neemt af. De productiedata zijn duidelijk minder positief, de stijging van de olieprijzen zal waarschijnlijk tot stilstand komen en de huizenprijzen dalen, weliswaar in een bescheiden tempo.

Het handelsconfrontatie tussen de VS en China heeft voor enorme onzekerheid gezorgd in de wereldeconomie. Maar China's renteverlagingen, verlagingen van de reserveverplichtingen, gerichte stijging van de overheidsuitgaven, individuele belastingverlagingen en een hernieuwde nadruk op kredietverlening aan de particuliere sector wijzen er allemaal op dat de vertraging van de Chinese economische groei in de loop van de komende kwartalen zal keren.

Wat de Brexit-resolutie betreft, is ons uitgangspunt dat een overeenkomst die dicht bij het huidige initiatief ligt of een overeenkomst die de Brexit uitstelt veel waarschijnlijker is dan een "harde Brexit".

Wij zijn van mening dat de huidige beleidsaanpassingen van de centrale bank zullen bijdragen aan de voortzetting van de wereldwijde expansie. De vereiste investeringsstrategie volgt uit dat optimisme.