DNCA noemt markten goedkoop

Door Igor de Maack, Beheerder en woordvoerder van het beheer, DNCA Investments

Igordemaack
Igor de Maack

Black Friday, Cyber Monday, vrijgezellendag in China ... alle redenen zijn goed om de consumptie aan te zwengelen. Zelfs Paypal lanceerde zijn Giving Tuesday ter ondersteuning van een donatiecampagne. De mediakanalen worden overspoeld met ultra-consumptiegerichte marketing, terwijl de middenklasse steevast een boodschap van woede in de stembus stopt (als de gelegenheid zich voordoet) of deze uitschreeuwt op straat.

Ook op de financiële markten is de koopjestijd aangebroken na de rampzalige maand oktober en eerste helft van november. De waarderingsniveaus corrigeerden en anticiperen nu op een zichtbare vertraging, zonder daarbij het scenario in gevaar te brengen van een wereldwijde groei die, naargelang de instelling, schommelt tussen 3,5 % en 3,7 %. Op bepaalde activaklassen zoals kleine en middelgrote kapitalisaties lijkt de uitverkoop voorlopig gestopt.

In Frankrijk bedroeg de uitstroom voor deze activaklasse 785 mln. euro in de maand oktober alleen al, wat een record is sinds 2014. Krediet heeft het moeilijk om opnieuw cash aan te trekken voor de moeilijkste uitgiftes. De G20-top zou de beleggers een aantal antwoorden kunnen verschaffen in verband met de handelsoorlog. Toch lijkt het weinig waarschijnlijk dat de twee partijen hier een definitief akkoord zullen vinden. Nochtans is dat het thema dat heel wat beslissingen van internationale beleggers hypnotiseert en bevriest, naast de Brexit en de Italiaanse begroting, die goede excuses aanreiken voor wie geen Europese aandelen wil kopen.

Het ‘dovish’ discours van de Fed-voorzitter, die onlangs enkele vriendschappelijke tweets ontving van de man die hem aanstelde, stopte tijdelijk de opmars van de dollar. De druk van de Amerikaanse president op Saudi-Arabië en een stijging van de ruwe-olievoorraden droegen overigens bij tot een daling met 34 % van de olieprijs sinds de piek. Voor hem alweer een reden om zich op de borst te kloppen. Eens te meer verdrong ‘de zichtbare hand’ van Donald Trump de fameuze ‘onzichtbare hand’ uit de theorie van Adam Smith.