Fidelity International: Verschillende scenario's China mogelijk

Beleggen in Chinese fixed income is momenteel zeer aantrekkelijk, gezien de huidige waarderingen. De spreads zijn aanzienlijk toegenomen sinds het historische verkrappingsniveau van 2017 en verkeren weer op het niveau van 2015-2016. Blikken we vooruit, dan zijn de komende drie tot zes maanden de volgende scenario’s mogelijk, aldus Vanessa Chan, investment director bij Fidelity International.

Scenario 1: Meer versoepeling van het monetaire beleid

De schuldafbouw door de Chinese overheid begint effect te hebben op de reële economie. De Chinese centrale bank heeft inmiddels haar toon veranderd in "redelijk en accommoderend" als het gaat om de beschrijving van het monetaire beleidsdoel. De toegang tot onshore-financiering voor middelgrote bedrijven is sinds de uitbreiding van het Mid Term Lending-raamwerk eind juli marginaal verbeterd, maar kleine particuliere ondernemingen hebben nog steeds geen toegang tot voldoende kapitaal.

Hoewel meer beleidsversoepeling op stapel staat, is de vorm en impact ervan onzeker. Veel hoop wordt gevestigd op belastingverlagingen volgend jaar. Tot nu toe is er geen bewijs dat dat daadwerkelijk gaat gebeuren.

Scenario 2: Handelsdeal tussen China en de VS

De handelsoorlog tussen de VS en China was een belangrijke bron van onzekerheid op de financiële markten. Het bestand dat Trump en Xi sloten tijdens de G20 in Argentinië begin deze maand heeft het conflict niet volledig opgelost. Het uitstellen van extra heffingen biedt meer ruimte voor onderhandelingen. Een overeenkomst, binnen 90 dagen, zou voor beide landen positief uitpakken. Als geen deal wordt bereikt, dan zou dat 0,7% van de nationale bbp-groei in China schaven.

Scenario 3: Een verbetering van de technicals

Asian High Yield USD netto uitgiftes bereikten in 2018 een hoogtepunt. Beleggers kunnen mogelijk worden verrast door de opleving van de onshore-obligatiemarkt, terwijl emittenten vermoedelijk terugkeren naar de onshore-obligatiemarkt en obligaties in RMB uitgeven met een lagere funding. Dit biedt een alternatief en een goedkoper financieringskanaal voor bedrijven waardoor hun algehele financiële profiel verbetert. Deze opleving zou China High Yield-obligatiefundamentals en technicals ten goede komen, aangezien offshore-aanbod naar de onshore-markt gaat. China High Yield zou hiervan kunnen profiteren en het komende jaar beter kunnen presteren dan Aziatische High Yield.