Wisdom Tree voorzichtig positief over Europa

Japan - small caps als schuilplaats

Jesperkoll
Jesper Koll

2019 lijkt een goed jaar te worden voor Japanse aandelen, met name voor small caps, stelt Jesper Koll, Japan-specialist bij WisdomTree. De Japanse markt is weliswaar sterk afhankelijk van de wereldeconomie, 64% van de winsten in de Japanse index wordt in het buitenland gehaald. Maar dat ligt anders bij de small caps. De Japanse binnenlandse markt profiteert van aantrekkende consumentenbestedingen en een krachtige cyclus van herinvesteringen van het midden- en kleinbedrijf. Koll meent dat small caps in Japan een geschikte keuze zijn om bescherming te zoeken in 2019.

Opkomende markten - wordt in 2019 de achterstand goed gemaakt?

Na een volatiel en negatief 2018 kunnen de opkomende markten het komende jaren hun verliezen weer goedmaken. Aneeka Gupta voorspelt sterke winsten. De opkomende markten hadden dit jaar last van de sterke dollar, het handelsconflict en de ineenstorting van de Turkse lira. Maar de fundamentals van de meeste opkomende markten blijven stabiel. De bijzondere omstandigheden in specifieke opkomende markten, zoals Venezuela, Argentinië, Zuid-Afrika en Turkije, zijn zeker niet representatief voor de opkomende markten in het algemeen. Zij koersen momenteel tegen de laagste waarderingen, met 30% korting ten opzichte van de ontwikkelde markten. Gupta verwacht dat sectoren zoals healthcare, vastgoed, consumentengoederen en nutsbedrijven gaan profiteren van hogere winstgroei. Een minder agressief rentebeleid in de VS en lagere olieprijzen kunnen positief uitpakken voor de opkomende markten.

Aneekagupta
Aneeka Gupta

Europa - wachten tot de politieke tegenwind gaat liggen Gupta is voorzichtig gestemd over de economische groei in Europa als gevolg van politieke tegenwind. Concreet wijst zij op de Brexit, tanende populariteit van de coalitie in Duitsland, Europese parlementsverkiezingen en het Italiaanse rumoer rond de begroting. De groei in Europa valt terug naar 1,6% in 2019 en 1,5% in 2020. De winstgroei is sterk afhankelijk van de ontwikkelingen rond de handel. De ECB koerst aan op een beëindiging van het opkoopprogramma. Het ruime beleid houdt de koers van de euro laag. Gupta is minder optimistisch over de outlook voor Europese aandelen tot de politieke tegenwind gaat liggen.

Verenigde Staten - still going strong

De Amerikaanse markten staan voor een bescheiden afname van de economische groei als gevolg van het wegebbende effect van de belastinghervormingen in 2019. Gupta blijft wel optimistisch over Amerikaanse aandelen na het sterke cijferseizoen met een gemiddelde winstgroei van 27%. Het resultaat van de tussentijdse verkiezingen leidt waarschijnlijk tot meer toezicht op het beleid van Trump op het gebied van handel, infrastructuur, gezondheidszorg en immigratie. Na de recente verkoopgolf op de Amerikaanse markten zijn de waarderingen een stuk aantrekkelijker geworden met een k/w van 21x. Wel is Gupta voorzichtig ten aanzien van de techsector, haar voorkeur gaat uit naar meer defensieve sectoren zoals healthcare, nutsbedrijven en consumentengoederen.

Het consumentenvertrouwen in de VS bevindt zich op een 18-jarig hoogtepunt, terwijl de werkloosheid zich op een 49-jarig dieptepunt bevindt en de inflatie rond de 2%. Gupta gaat uit van een geleidelijk rentetraject in 2019.