DWS: Geen verandering voor beleggers na May-stemming

De Britse premier Theresa May overleefde de vertrouwensstemming binnen de Conservative Party, maar voor de markten heeft dat maar weinig beterschap gebracht, stelt vermogensbeheerder DWS in een CIO Flash. “We blijven onze klanten adviseren om aan de zijlijn te blijven staan.”

Het goede nieuws is dat het worst case scenario van DWS nu minder waarschijnlijk is. “Een harde Brexit op 29 maart zou de economie ruïneren. Gelukkig wees de stemming uit dat het contingent Tories dat voor zo’n harde Brexit pleit, maar een minderheid vormt. Bovendien kan er nu in de komende twaalf maanden geen tweede vertrouwensstemming meer komen.”

De premier is echter verder verzwakt, en het blijft lastig om een oplossing te vinden, van welke aard dan ook. “De komende weken zal May waarschijnlijk zoeken naar verdere concessies van haar Europese partners. Als die onvoldoende blijken voor haar eigen partij, wat waarschijnlijk lijkt, zal ze contact zoeken met de oppositie. Daarbij zullen verschillende alternatieve deals aan bod komen, gemodelleerd naar de regelingen die de EU heeft met landen als Canada, Zwitserland en Noorwegen. Ook een tweede referendum kan besproken worden.”

“Maar geen van deze alternatieve oplossingen zal op 29 maart klaar zijn. Handelsverdragen zijn ingewikkelde zaken en vereisen meestal langdurige onderhandelingen, zelfs als een bestaand raamwerk als basis gebruikt wordt. Ook een referendum vereist heel wat voorbereiding. In de tussentijd hebben markten wellicht weinig reden tot paniek, maar evenmin kunnen ze hun zorgen over Brexit aan de kant schuiven.”