Spoortopman waarschuwt voor dreigende privatisering

Indien de financiële situatie van spoorwegmaatschappij NMBS niet verbetert, dreigt een privatisering onvermijdelijk te worden. Dat heeft Jo Cornu, chief executive van het spoorbedrijf, in een brief aan de vakbonden geschreven.

Cornu merkt op dat de NMBS sinds het midden van het voorbije decennium elk jaar tussen 200 miljoen euro en 250 miljoen euro verlies maakt. Aan het huidige tempo zal die schuld volgens Cornu over vijf jaar zijn opgelopen tot 4 miljard euro. Daarnaast wijst Cornu op een sanering van 663 miljoen euro die het bedrijf de volgende vijf jaar moet doorvoeren.

Indien die inefficiëntie niet kan worden omgekeerd, blijft volgens Cornu wellicht niets anders over dan een privatisering. De topman vraagt ook een herziening van het beheersakkoord van het spoorbedrijf.

Cornu heeft volgens de krant De Tijd de vakbonden opgeroepen het sociaal overleg te hervatten. De relatie tussen Cornu en de vakbonden is zwaar verzuurd sinds de topman opwierp dat het spoorpersoneel voor zijn loon meer uren zou moeten presteren.

Bron: Express.be