Invesco: Fed kan zorgen voor kerstrally

De Federal Reserve (Fed) kan het marktsentiment beïnvloeden en daarmee zorgen voor een heuse kerstrally op de aandelenmarkt, als deze besluit de rente te verhogen met slechts 12,5 basispunten. Dat concludeert Kristina Hooper, Chief Global Market Strategist van vermogensbeheerder Invesco.

Optie twee is dat de Fed ervoor kiest gas terug te nemen wat betreft de balansnormalisatie, omdat die ‘overduidelijk ontwrichtend is geweest’. Het is volgens Hooper onwaarschijnlijk dat de Fed kiest voor bovenstaande beleidsmaatregelen, maar ‘ze gelden wel als creatieve oplossingen die de balans kunnen normaliseren zonder al te veel ontwrichtend te zijn’.

De consensus is dat de Fed deze week bekendmaakt de rente te verhogen, stelt Hooper. “Daarbij moet de Fed zich wel meer dovish uitlaten met betrekking tot het toekomstige beleid om verdere koersdalingen op aandelenmarkten te voorkomen, zoals dat ook de Europese Centrale Bank lukte deze week.” Volgens Hooper was de Fed verantwoordelijk voor de druk op aandelenkoersen afgelopen herfst.

De Invesco-specialist verwacht bovendien dat de Fed het aantal renteverhogingen voor 2019 terugbrengt van drie naar twee, om zo de druk op aandelenmarkten te verlichten.